Глобиха Община Омуртаг заради нередности в сметището

13:22, 05 апр 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
60 хиляди лева е глобена Община Омуртаг за нарушения в регионалното депо за отпадъци. Имуществената санкция е наложена, защото местната власт в качеството си на собственик на сметището за неопасни отпадъци е бездействала и не е спазила разпоредбите на Закона за управление на отпадъци, информираха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен.

Санкции са издадени и на предприятие за преработка на месо в търговищкото село Здравец. Глобите за фирмата са две, всяка от които по 4 хиляди лева. Първата е за това, че предприятието не е изпълнило в срок задължително предписание, дадено с констативен протокол за прекратяване на заустването на производствени отпадъчни води в река „Здравешко дере”, а второ – за това, че не е изпълнило в срок задължително предписание за представяне на документи, дадено на основание от Закона за опазване на околната среда.

Експертите на РИОСВ са извършили 147 проверки в Шуменска и Търговищка област през месец март. 16 са извънредни, като 2 от тях са по сигнали на „зеления” телефон и  по  жалби. За установени несъответствия по прилагането на екологичното законодателство са дадени 82 предписания. 6 наказателни постановления са издадени от екоинспекцията през  месец март на обща стойност 77 200 лв. Съставените актове са 15.

Санкционирани са 15 физически лица, от които 13 билкозаготвители, които не са представили отчет за добитите от тях количества от лечебни растения за миналата година.

Продължава извършването на  проверки от експертите на РИОСВ –  Шумен във връзка със заповед на министъра на околната среда и водите, относно превенция и недопускане на замърсявания с отпадъци на речните легла и прилежащите територии на реките, информираха от пресцентъра на ведомството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама