Мигрантите от Гърция се бунтуват срещу изпълнението на споразумението ЕС-Турция

13:36, 05 апр 16 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден, след като започна изпълението на плана за справяне с бежанската криза, договорен между ЕС и Турция в Гърция се появиха първите проблеми, предава кореспондент на БНР.

Мигрантите, които трябваше да бъдат изпратени от остров Хиос са избягали от лагера, а други блокират процедурата по експулсирането им с искания за бежански статут.

"Групата от 100 души, която трябваше да отпътува от острова, не беше намерена от властите. Бежанците напуснаха лагера тази нощ и не желат да се върнат", заявиха от полицията на острова. Кметът на Хиос подаде съдебен иск срещу министъра по миграция заради липса на стратегия по бежанската вълна, което поставя на риск сигурността на жителите му. Мигрантите правят опит да удължат престоя си в Гърция като масово подават искане за бежански статут. Процедурата продължава повече от месец, който те използват, за да се прехвърлят от островите към Пирея. Балансът между върнати и пристигнали мигранти за ден е в полза на новодошлите.

Европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" увеличи екипа си на остров Лесбос с полицаи от Германия и Франция. Задачата им е да участват във връщането на нелегалните мигранти.

Същевременно втора седмица бежанци блокират трафикс по пътя между Солун и македонската граница. Както гръцки,така и международни фирми засипаха Министерството на транспорта с искания за обещетения от прекъснатата вече втора седмица железопътна връзка Скопие-Солун. Бежанците са на линията с палатки и протестират срещу затворената македонска граница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама