Държавен орган да контролира достъпа до обществена информация, иска НПО

13:52, 05 апр 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) настоява за създаването на държавен орган, който да отговаря за контрола върху предоставянето на обществена информация от страна на администрацията. Неправителствената организация иска той да се занимава и с уеднаквяването на практиките при предоставяне на информация по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ). 

Това съобщи изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева по време на представянето на доклад за 2015 г., в който са разгледани измененията в ЗДОИ, както и статистика за подадените през годината заявления към държавните институции.

Според Жулева гражданите ще се обръщат към новия държавен орган, когато е нарушено тяхното право на достъп до информация.

По думите ѝ в някои страни е въведен т.н. „информационен комисар“ или „информационна комисия“. Понякога се възлагат тези функции на националния омбудсман. Това се случва най-вече в държави, където обжалването е много скъпо

Експертите в Програмата „Достъп до информация“ предлагат България да се присъедини към Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи. „Това е единственият международен договор, в който детайлно са представени стандартите в областта на достъпа до официални документи“, обясни Гергана Жулева. 

През 2015 г. Програма „Достъп до информация“ отчита по-скоро положително развитие в законодателството, свързано с достъпа до обществена информация, в това число и по отношение на ограниченията на достъпа.

Според доклада на програмата за това е спомогнало същественото изменение на Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), а други законодателни изменения частично допускали прозрачност, която е в полза на гражданите. Такива са промените в Закона за кредитните институции и пакета законопроекти в сферата на националната сигурност. 

„Общо взето може да се каже, че и там беше постигната определена завършеност. В момента в парламента е проектозакона за нормативните актове, който следва да подобри обществените обсъждания и прозрачността им“, каза Александър Кашъмов от ПДИ.

По думите му най-тежкият проблем, който се създаде, е новият Закон за обществените поръчки.  Отпадналото задължение да се публикуват и данни, свързани с плащанията по тези договори, няма да позволи проследяването на изпълнението им. 

Кашъмов разкритикува и новият антикорупционен закон на Меглена Кунева, който също е в полезрението на програмата. Според експертите в нея новият вариант на закона е малко по-добър от онзи, който беше отхвърлен през септември м.г. „Имаме критики, че той не е съществено по-добър, за да служи за истинска реформа. Основен момент за превенцията на корупцията във всяка цивилизована държава е прозрачността. Добре е това да се осъзнава в гранични държави между север и юг, изток-запад“, каза Александър Кашъмов относно предложението на Кунева да се въведат т.н. анонимни сигнали за корупция. 

Дарина Палова от ПДИ представи общия брой на консултираните случаи и на такива, по които са постъпили заявления за съвети и консултации Те са 321, а консултациите по тях са 804. Преобладаващата част от тези случаи – 290, са свързани с упражняване на правото на достъп до информация. 

„Това не означава непременно, че е имало отказа да предоставянето ѝ, а че много често към нас се обръщат хора, които искат съвет как да подготвят заявлението си, до кого да го оправят, каква информация могат да поискат“, казва още тя.

Най-често през 2015 г. граждани са търсили информация. В 141 случая те са се обърнали за съвет към екипа на ПДИ, а тази година неправителствените организации са взели превез над журналистическите питания – 86 срещу 67. 

В края на месец април т.г. ще бъдат представени резултатите от новото проучване на Програма „Достъп до информация“. То е свързано с интернет страниците на изпълнителната и съдебната власт. Информацията за проучваните институции е събрана в 565 стр. и ще бъде разглеждана по 108 индикатора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама