Всяко министерство ще бори престъпността

13:56, 05 апр 16 / Политика 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всяко министерство и ведомство ще предложи мерки, с които да бори конвенционалната престъпност, стана ясно  след заседание на Съвета за превенция на конвенционалната престъпност в Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

<>Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че приели подхода всяко едно от отговорните министерства и ведомства да подготви мерките, които да имат пряк ефект върху ограничаване на проявите на конвенционалната престъпност. За да има обаче увереността, че отделните институции ще работят по предложенията си, планира да подпишат споразумения на базата на годишния план за изпълнение на тези мерки. 

"Заложени са 5 основни приоритета в плана - изграждане на сигурна и безопасна среда в населените места, създаване на условия за намаляване риска от престъпления сред уязвими групи (деца, възрастни), изграждане на устойчиви партньорства за превенция на престъпността между органите на държавната власт, неправителствените организации, бизнеса и гражданското общество. Последните приоритети са изграждането на толерантност сред децата и младежите и техническо и организационно обезпечаване на превенцията на престъпността", изброи тя. 

Бъчварова уточни, че ще има и законодателни промени, които ще бъдат събрани в общ пакет. Ще бъде сформирана и работна група, водена от Министерството на правосъдието. Планът е до 2018 година, но ще бъдат направени работни планове година по година с отделните министерства и ведомства. 

Като една от най-важните мерки, Бъчварова открои тази, свързана със социалните грижи за самотно живеещите възрастни хора. МВР пък предлага мерки за ограничаване на телефонните измами и др. Те щели да бъдат разработени и с кметовете на населените места. Бъчварова допълни, че следващата седмица ще има консултативен съвет при президента по отношение по киберпрестъпността. 

От социалното министерство заявиха, че над 60% от битовите престъпления са извършени от безработни лица. Затова те предложили в плана да се включат мерки към заетост, образование и квалификация на маргинализираните групи от обществото, включително и ромите. Срещу насилието над възрастни хора в малките населени места ще се работи, така че да бъде осигурен по-добър социален патронаж и пресичане на престъпленията. 

Шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски каза, че ще подсигурят опазването и прибирането на селскостопанската продукция и ще подсигурят летния туристически сезон. "С МОН обсъдихме мерките, които ще предприемем преди лятната ваканция на децата, така че да създадем т.нар. "детско полицейско управление", където децата да се обучават на възприятия и дейности, така че да не стават жертва на наркотици и алкохол", допълни Терзийски.

От Изпълнителната агенция по горите обясниха, че всеки един гражданин може да бъде горски инспектор. Когато човек влезе с телефона си, ако има Интернет, в сайта на агенцията и въведе номера на автомобила, с който се превозва дървесината, веднага системата ще получи ифнормация дали тя е законно добита. Хората, които нямат интернет на телефона, могат да се обадят на тел. 112. От агенцията искат промяна в Наказателния кодекс заради ниската събираемост от нарушенията. Те предлагат лицата да полагат обществено полезен труд и отнемане на шофьорска книжа за превоз на незаконна дървесина. 

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева посочи, че обмислят инициативи с посолствата на чуждите държави, граждани на които пребивават от Черноморието ни. 

За разяснителната кампания за прехвърляне на фирми, Бъчварова допълни, че подготвя и ще проучат с ДАНС и НАП точните указания. Тя бе категорична, че желанието й е да има много бърз ефект от предложените мерки. До края на годините ще бъдат разработени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама