Сериозни критики към полицията отправи окръжният прокурор на Добрич

14:06, 05 апр 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов отправи сериозни критики към работата на полицията в областта. На пресконференция за отчитане работата на прокуратурата за 2015 г. той посочи, са регистрирани 2281 престъпления, а едва 42,83 процента от тях са разкрити. На всеки 100 000 души от населението в областта са извършени около 83 престъпления.

Отчита се леко намаление на интензивността на престъпленията, което според прокурорите, се дължи на това, че хората напълно или частично са загубили доверие в полицията. В резултат на това броят на действително извършените престъпления е много по-голям от регистрираните. Отчита се тенденция за намаляване на интензивността на извършване на престъпленията в областта, но нивото на престъпност остава неприемливо високо, посочи Николов. „Няма да се примиря с това положение по никакъв начин. Опитвам се по някакъв начин да мотивирам органите на изпълнителната власт, които имат по някакъв начин отношение към нивото на престъпност в областта, за да си вършат работата по-добре“, заяви обвинител №1 в областта.

Според прокурорите, причините за намаляване на интензивността на извършване на престъпленията са две. Едната е т.нар. износ на престъпност. Много хора от криминалния контингент са се преместили в други области на страната или чужбина, тъй като заради всеобщото обедняване на хората тук няма какво да крадат. „Намалението в никакъв случай не се дължи на подобряване работата на ОД на МВР“, подчерта Николов. Другата причина, според него, почти пълната липса на промишленост в областта, съответно – липса на заетост и липса на пари у хората. „“За да има престъпления против собствеността, трябва да има собственост“, посочи той.

Най-много, традиционно, са престъпленията против собствеността. Всяко второ престъпление в областта е кражба или грабеж.  Отчита се намаление на регистрираните кражби, но, според Николов, потърпевшите просто не подават сигнали, защото не вярват, че полицаите ще положи някакви усилия да им намери откраднатите животни, например.

Според прокурора, една от основните причини за влошаване работата на полицията през 2015 г. е огромното текучество на разследващи полицаи. Почти една трета от съставът им е напуснал. Причините са ниските заплати в полицията, орязаните социални придобивки, нескончаемите смени на текстовете в закона за МВР, пълната несигурност в социалния статус, изключително лоши условия на труд.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама