Броколи и овесени ядки в новото меню за детските ясли в Добрич

14:16, 05 апр 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ново меню за детските ясли в Добрич влиза в сила от 11 април, съобщават от Община Добрич. То е разработено за четири седмици и включва закуска, обяд и следобедна закуска. Всеки ден е предвиден плод като подкрепителна закуска. В менюто са указани грамажът и калориите

Прави впечатление, че липсват пържени закуски и храни. Например, кюфтетата са на пара. Въведени са закуски с повече фибри. Предлагат се различни меса – риба, пилешко, телешко.

 Има различни ястия – супи и основни, с броколи, както и с бобови култури.

Като закуска се предлагат прясно мляко и кускус със сирене, попара със сухар, сирене и чай, айрян и кекс със сирене, печен сандвич със сирене и прясно мляко с какао, чай и качамак със сирене. За закуска на малчуганите ще се предлагат също корнфлейкс, макарони със сирене, овесени ядки с мляко и сирене, баница със спанак и сирене,

Най-калорични от закуските са баница със спанак и сирене – 100 г/252 ккал и кекс със сирене – 100 г/259 ккал, а най-нискокалорични са сандвич родопска закуска – 60  г/96 ккал.

За обяд се предлагат топла или студена супа, основно ястие, салата или десерт.  Включени са таратор, зеленчукови супи, супа с броколи, супа с риба, с пилешко или телешко месо, крем супа от картофи и моркови, млечна супа със зърнени продукти,  супа леща, крем супа от грах, от спанак, както и таратор.

Сред основните ястия има постни – яхния от зелев фасул и картофи, тиквички с ориз, яхния от зрял фасул, огретен от карфиол /броколи/, мусака от спанак с ориз, пюре от зрял фасул, яхния от леща. Месните ястия са пай с пилешко месо, макарони с месо, пилешко месо яхния,  пиле с ориз, телешко с картофи, риба със зеленчуци, кюфтета на пара, пилешко месо със зеле, пиле фрикасе,  руло с мляно месо, телешко с доматен сос, варена мусака, пилешко месо гювеч. В някои от дните има предвидена салата – от краставици, моркови, зеле и моркови, краставици и домати. В някои от дните обедното меню включва десерт – кисело мляко, компот от пресни плодове,  печена ябълка. Често имат и айрян.

Като следобедна закуска те ще получават палачинка на фурна с конфитюр, торта с бишкоти и млечен крем, мляко с грис, сандвич с лютеница, млечен кисел от банани, плодова пита с овесени ядки,  козунак, мляко с ориз, сандвичи с лютеница или мармалад, бисквитена торта, кисел, баница със сирене,  макарони с яйца и мляко, пшеница със сушени плодове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама