Българи участвали в първата операция по връщане на мигранти към Турция

15:20, 05 апр 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петима служители от дирекция „Миграция“ към МВР са участвали в първата успешна операция, при която с катамаран са върнати принудително 87 мигранти от Гърция в Турция,  МВР. Те са командировани в помощ на авропейската гранична генция Фронтекс за извеждане на остров Хиос, в южната ни съседка, от 3 април до 29 април 2016 г.

Чужденците са предимно граждани на Афганистан и Пакистан и са ескортирани до пристанището в град Дикили, Турция. Нашите служители са изпратени след молба за съдействие от Фронтекс на проведената среща на Европейския съвет на 17 и 18 март.

От агенцията поискаха от държавите в ЕС 50 експерти по въпросите на реадмисията и 1500 полицейски служители за ескортиране на чужденците.

Към момента Турция е допуснала обратно на своя територия около 200 души съгласно сделката с лидерите на ЕС. От тях 147 са икономически мигранти, които нямат право на убежище. За всяка върната в Турция лодка, от там ще излита самолет с хора за преселване, каза говорителят на комисията Маргаритис Схинас.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама