Личните данни на над 50 млн. турски граждани може да са изтекли онлайн

15:32, 05 апр 16 / Свят 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хакери публикуваха личните данни на близо 50 милиона турци, съобщава английската версия на „Хюриет“. Това е едно от най-големите изтичания от подобен вид, тъй като засяга над половината от населението на южната ни съседка.

Базата съдържа 49 611 709 записа и огромен обем лична информация, като по този начин поставя гражданите пред опасността от кражба на самоличност и измама с лични данни. Информационният масив съдържа лични данни като номер на лична карта, адрес, дата на раждане и имена на родители.

Анализатори смятат, че хакерската атака е провокация към президента Реджеп Тайип Ердоган, предшественика му Абдулах Гюл и премиера Ахмет Давутоглу, личи от съобщенията на сайта.

"Кой би предположил, че назадничавите идеологии, връзкарството и растящия религиозен екстремизъм в Турция ще доведат до остаряла се и уязвима информационна инфраструктура?", се казва в съобщението на хакерите. Киберпиратите насочват вниманието си и към ситуацията в САЩ, подчертавайки, че "ние наистина не трябва да избираме Доналд Тръмп, този човек знае за управлението на една страна по-малко дори и от Ердоган".

Според webtekno.com сайтът се хоства от исландска група със сървъри в Румъния.

За момента не може да бъде потвърдено, дали всичките изтекли данни са автентични. АП съобщава, че е сравнила информацията за 10 произволно избрани лица в базата данни. Оказало се, че 8 от тях съвпадат.

Официалните власти в страната не са коментирали изтичането на лични данни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама