36 доставчика на социални услуги започнаха работа по проект "Независим живот за гражданите на Перущица"

16:08, 05 апр 16 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 4 април 2016 г. по проект BG05M9OP001-2.002-0138-С001 "Независим живот за гражданите на Перущица" в Община Перущица 16 лични асистента, 12 социални асистента и 8 домашни помощника предоставят почасови грижи на хора с увреждания и възрастни хора с цел преодоляване на затрудненията, които те имат в обслужването си. На 73 –ма потребителя се предоставят различни почасови услуги: за лична помощ (поддържане на лична хигиена, помощ при хранене, приемане на лекарства, придружаване в болница); за социална подкрепа (общуване, създаване на социални контакти, посещение на културни събития, писане и подаване на документи), битово-комунални дейности (пазаруване, почистване на жилища, дребни ремонти, извършване на административни услуги и плащания) и подкрепа при наличие на дефицити в умствените функции.

Целта на проекта е подобряване качеството на живот и на достъпа до услуги за социално включване в отговор на комплексните потребности, включително и здравни, на хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване с цел преодоляването на последиците от социалното изключване и бедността. От друга страна проектът има за цел да предостави възможности за връщането на реалния пазар на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания.

Предоставянето на услугите е с продължителност 18 месеца.

Проектът се осъществява по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG05M9OP001-2.002 "Независим живот" с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Стойността на проекта е 498 081.24 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама