Шеф в Държавен фонд “Земеделие” уволнен след разследване на “Биволъ”

16:38, 05 апр 16 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Янаки Червеняков, началник-сектор в дирекция „Договориране по ПМРСР, е бил уволнен, съобщават от пресцентъра на Държавен фонд “Земеделие”.

Това е станало след подаден сигнал и извършено разследване, при което са установени пропуски при подаването на задължителните декларации от държавните служители.

Червеняков бе обект на разследване на сайта “Биволъ”. Журналистите разкриха, че той кара скъпи лимузини, регистрирани на името на баща му, и живее в луксозен имот, платен от неговата тъща, която пък е спечелила два проекта по Програмата за развитие на селските райони.

“Поводът да се поинтересуваме от конкретния случай обаче не са имотните придобивки, а данните за огромни злоупотреби с европейските пари, разпределяни от Държавен фонд Земеделие по т.нар. „Селска програма“, както е известна ПРСР. Разследването ни  разкри системни проблеми– технология за източване на европари чрез завишени цени и занижен последващ контрол. Тя важи с пълна сила и за другите оперативни програми, а и като цяло за обществените поръчки у нас”, пишат от “Биволъ”.

И обясняват: “Най-простата корупционна схема е, че бенефициентът надписва цените по количествено стойностната сметка (КСС), а последващите оценителни комисии си затварят очите и не ги редуцират, ако имат успешни „преговори“ с бенефициента. Преговори, чието съдържание не е публично, но има ясни индикации, че се преговаря за „подялба“ на надписаното. В крайна сметка ощетени са европейските и българските данъкоплатци”.

Междувременно от разследването на “Биволъ” излиза нов скандал - шефът на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов е решил да избира оценителите “на тъмно”.

“Ролята на оценителите, които контролират цените в проектите на бенефициентите е ключова. На базата не техните анализи могат да се редуцират завишените цени до реалната им пазарна стойност. Двете поръчки за избор на изпълнителни са на обща стойност от 112 000 лева. “Защо обаче поръчките са разделени? За да се заобиколи закона и да се възложат по облекчен режим, тъй като публичните покани (за разлика от откритите процедури) по никакъв начин не могат да бъдат обжалвани”, пише изданието.

Цялото разследване вижте ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама