52 млн. евро дава ЕК за образованието на деца в извънредни ситуации

16:41, 05 апр 16 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хуманитарна помощ на стойност 52 млн. евро ще отпусне Европейската комисия за образователни проекти за деца в извънредни ситуации през 2016 г. Пакетът е в резултат на ангажимента, поет по-рано от Комисията, да отдели на образованието 4 % от своя бюджет за хуманитарна помощ.

Финансирането ще подпомогне над 2 300 000 деца в 42 държави по целия свят и ще бъде насочено към регионите, в които децата са изложени на по-голям риск да не ходят на училище или да прекъснат образованието си като близкоизточните страни Сирия и Ирак, Източна, Централна и Западна Африка, Азия, Украйна, Централна Америка и Колумбия.

„Днес изпълняваме нашия ангажимент да увеличим четворно подкрепата за образованието в извънредни ситуации от 1 % на 4 % от бюджета за хуманитарна помощ, т.е. от 11 млн. евро през 2015 г. на 52 млн. евро през 2016 г. Сегашната инвестиция в образованието на децата, намиращи се в зони на конфликти и други извънредни ситуации, е инвестиция срещу риска от загубата на едно цяло поколение и инвестиция в бъдещето. Горд съм, че Европейският съюз става лидер в тази област. Също така поздравявам Европейския парламент за успешните му усилия за осигуряване на допълнително финансиране от ЕС за тази дейност и за непрекъснатата му подкрепа. Призовавам всички хуманитарни донори да последват нашия пример“, заяви европейският комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама