На трима болни от рак им е отказано лечение

17:07, 05 апр 16 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три сигнала са били подадени в Министерството на здравеопазването от края на миналата и началото на тази седмица за онкологично болни пациенти, на които им е било отказано лечение. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов, след като в последните дни лекари обвиниха ведомството, че създава хаос в системата с новите си изисквания. Москов каза, че трите случая са дадени на прокуратурата. Според него зад заплахите на някои болници, че спират да приемат онкоболни заради новите правила, стоят засегнати интереси.

“Има писма до мен от няколко големи лечебни заведения, че са подтиквани от своя колежка професорка да спрат приема на окоболни за няколко дни, за да накарат тези момчета от министерството да клекнат“, заяви Москов и допълни: “Е, момчетата няма да клекнат“

"Да рискуваш живота на пациентите, дори само да създаваш тревога у пациента в това му състояние, за мен е толкова долно, че не искам да употребявам други думи. Регионалните здравни инспекции имат ясна инструкция да проверяват всеки такъв сигнал, да създават протоколи за тези случаи - от това следва ясно нарушаване на определени членове от закона за здравето за правата на пациентите и правото на достъп до лечение, следва отнемане на разрешително и спиране на договора с касата. И тук няма да има никакъв компромис. Бизнесът с онкологично лечение, което от 30 години някои си развиват, спира", заяви Петър Москов.

Той обяви, че освен трите сигнали, подадени вчера, има и писма изпратени лично до него, "от ръководители на големи лечебни заведения, занимаващи се с онкология, за това че те са били подтиквани активно от свои колеги да спрат за няколко дни на онкологично болни "за да клекнат тези момчета от министерството", цитира Москов.

В момента се злоупотребява с лечението на онкологично болните като няма връзка между отделните етапи на лечението им, обясниха Москов и специалисти онколози и представители на здравната каса.

"Схемата е следната - взимате само определен сегмент от моето лечение - например химиотерапия. Тя е високодоходна и нискоразходна. Не ви интересуват усложненията по време на моята химиотерапия - те са проблем на онколозите в онкологичните центрове или лечебни заведения. Не ви интересува после какво се случва с мен - това са нечии други разходи. Така разходите са за системата, приходите са за вас", обясни накратко здравният министър.

Новото прaвило, въведено от 1 април е, че онкологични комисии ще определят целия път от диагнозата до лечението и последващото проследяване, а не както досега - пациентът сам да организира различните етапи от лечението си в различни лечебни заведения. Според здравната каса, в 25 от болниците, в които се лекува рак, вече имат необходимите условия, а останалите 8-9 ще трябва да си сътрудничат с друга болница, за да си ги осигурят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама