Арх. Дабко Дабков „седна“ пред един от шедьоврите си във Варна

17:26, 05 апр 16 / Култура 25 1374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скулптура на арх. Дабко Дабков краси от днес пешеходната зона на бул. „Княз Борис І“ във Варна. Авторът на проектите на над 350 сгради в морската столица, част от които са сред емблемите й,  е изработен от бронз от Веселин Костадинов. Седнал е на пейка от месинг с чугунени крака пред един от шедьоврите си – създадения през 1927 г. хотел „Мусала“.

Сградата в стил арт деко е вдигната върху парцел, чийто собственик Методи Гандев живял 5 години в Ню Йорк и се впечатлил от тамошната икона Flatiron Building. Когато се върнал, поискал да построи във Варна нейно умалено копие. Арх. Дабков проектирал сградата след месец командировка в Ню Йорк. Когато хотелът бил открит, имал централно отопление и гореща вода във всяка стая. В непосредствена близост е и друго творение на арх. Дабков – изключително луксозният за времето си грандхотел „Лондон“, където е монтиран и първият асансьор във Варна.

Повечето от сградите, създадени от архитекта аристократ, както го наричат съвременниците му, днес са със статут на архитектурни паметници, още повече че носят скулптурната украса на талантливия Кирил Шиваров. Сред тях са Аквариумът, Турската баня, Македонският дом, сградата на Софийската банка на ул. „Преслав“ (по-късно трансформирана в хотел, а след това в клон на Банка ДСК).

Роденият на 21 януари 1875 г. в Трявна Дабко Дабков е един от първите архитекти с частна практика в България. Семейството му се премества във Варна в първите години след Освобождението. Бъдещият архитект завършва с отличие Мъжката гимназия „Фердинанд І“, след което се дипломира в Техническия университет в Мюнхен и се връща във Варна, жени се и след 5 г. работа в техническата служба на общината отваря собствено проектантско бюро.

Проектира стотици частни къщи и вили, банки, хотели, обществени и индустриални постройки. Без заплащане проектира ученически безплатни трапезарии и приюта „Княгиня Надежда“, който и днес функционира благодарение на усилията на Варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“ да го спаси от събаряне като част от богатото ни културно наследство. Зам.-председателят на дружеството Християн Облаков е и най-запаленият изследовател на живота и творчеството на арх. Дабков, а днес внимателно проследи монтирането на скулптурата и пръв седна да се фотографира на пейката до кумира си.

Миналата година община Варна възнамеряваше да отпусне средства за паметна плоча на един от най-талантливите си архитекти. На експертен съвет обаче е било решено, че творчеството на арх. Дабков заслужава много по-мащабен, паметен и красив знак, обясни за Topnovini.bg Николай Савов, главен експерт „Естетизация на градската среда“ в общинската дирекция „Култура и духовно развитие“.

Паметникът на арх. Дабко Дабков ще бъде официално открит утре в 11 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама