Протест брани домашната ракия в четвъртък пред парламента

17:40, 05 апр 16 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собственици на лозя и казани за ракия от цялата страна ще окупират парламента и ще преминат в шествие до Министерския съвет в четвъртък. Очакваме те да бъдат хиляди, каза съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) и шеф на НФСБ Валери Симеонов, пред София topnovini.bg.

Ракиджиите протестират срещу приетите от парламента през ноември промени в закона, според които за малки обекти за дестилация вече ще се считат тези със съдове до 500 литра. За малките обекти за дестилация данъкът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол, а за останалите е 1100 лева. Освен това казаните за ракия трябва да работят само от 1 юли до 31 декември.

Един от вносителите на приетите миналата година промени беше депутатът от ВМРО Емил Димитров. Малко по-късно коалиционните партньори от НФСБ внесоха в парламента предложение да се върне лимитът на 1000 литра.

Валери Симеонов заяви, че промяната е лобистка и обслужва монополистите производители на алкохол. Ликвидират 1000 казана за ракия, добави той. От ПФ предлагат да отпадне и сезонното ограничение. Техните предложения трябва да се гледат от ресорната парламентарна комисия този месец.

Протестът е организиран от сдружение „Домашната българска ракия“ и е подкрепен от НФСБ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама