130 задържани при нови протести срещу закона за труда във Франция

17:53, 05 апр 16 / Свят 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
130 души са задържани по време на поредните масови демнстрации във Франция, организирани срещу промени в трудовото законодателство, пише „Фигаро“.

Между 3200 и 3400 души са участвали в протестите в Париж, съобщава „Паризиен“, цитирайки парижката полиция.

Полицейски източници заявиха, че сред демонстрантите е ималo група агресивни младежи, маскирани с кърпи и качулки.

В Париж ученици и синдикати участваха в марш до района на Бастилията, пеейки френската песен „Всичко е за нас”.

Училище „Леонардо да Винчи”, намиращо се в парижкото предградие Levallois-Perret, е запалено, според свидетели.

Протести има в цяла Франция. Най-многобройни са били в Париж, Марсилия, Рен и Руан. Десетки училища на територията останаха блокирани, съобщават от министерството на образованието.

Промените, предложени от министърката на труда Мириам ел Комри в началото на март, разгневиха хиляди французи. Съгласно тях правителството иска да отслаби редица правила, свързани с наемането и уволнението на служители. Промените дават на работодателите по-големи възможности да уволняват работници и да намаляват разходите, също така се позволява на някои служители да работят много по-дълга работна седмица от стандартната 35-часова, но се орязва заплащането за извънреден труд, улеснява се и уволнението на служители на икономическа основа, когато компаниите срещнат затруднения.

Според правителството тези промени ще освободят бизнеса да предлага повече постоянни договори, ще се сложи край на неравенството между малкото служители, които се радват на дългосрочни договори и мнозинството служители в новия френски частен сектор, които получават временни договори с малка сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама