Прокуратурата в Добрич: Не се води разследване за смъртта на журналиста Димитър Генчев

19:49, 05 апр 16 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към момента няма образувано досъдебно производство – нито в Каварна, нито в Добрич във връзка със смъртта на кореспондента на OFFNews за района на Каварна Димитър Генчев, който почина на 3 април сутринта в болницата в Добрич. Това съобщи за Topnovini.bg окръжният прокурор Пламен Николов.

Той обясни, че на 30 март Генчев е карал личния си автомобил Форд Мондео от нос Калиакра за с. Българево. Между 13 и 14 часа е бил изпреварен от бял микробус, който след това рязко е завил пред него и му е пресякъл пътя. За да избегне страничен удар, журналистът дръпнал рязко волана вдясно и излязъл от пътното платно. Ударил се е в малък крайпътен камък, преминал е над него, при което има счупена предна маска на колата, има и поражения по ходовата част. Спрял вдясно от пътя, в нива. Не е имало удар в стълб или в дърво. Нито между колата и микробуса. Самият той приживе не е можел да посочи нито марка, нито модел на микробуса, нито неговия контролен номер. След инцидента не се е обадил на Пътна полиция и не уведомил никого за произшествието, обясни прокурорът. Прибрал се на автостоп вкъщи, а колата оставил в нивата. На следващия ден с Пътна помощ от Каварна отишъл и си прибрал автомобила. Обяснил, че има застраховка „Автокаско“ и нищо не му трябвало от полицията.  Около 17-17,30 часа случайно преминаващи граждани са се обадили в районното управление в Каварна, като са съобщили за изоставен катастрофирал автомобил на пътя за нос Калиакра. Този сигнал е бил регистриран в регистъра на пътно-транспортните произшествия на МВР – Каварна. Мястото е било посетено от пътен полицай., който по номера на автомобила е разбрал кой го е управлявал, посетил го е в дома му около 18 часа. При беседата на пътния полицай с Генчев, той разказал какво се е случило. Твърдял е, че се чувства добре. Видимо по него не е имало никакви наранявания. Бил категоричен, че няма нужда от никаква лекарска помощ. На 1 април 2016 г. е бил призован да се яви в РУП в Каварна. Около 13,30 часа се явил и попълнил декларация, с която уведомява за настъпило пътно-транспортно произшествие. След това полицай от районното управление на МВР съставил акт за нарушени две правила по Закона за движение по пътищата. Тогава е изглеждал също видимо добре. Имал е адекватно държание, само подуване на долната устна. След ден се е почувствал зле. Приет е бил в болницата в Добрич,където е починал, обясни прокрорът. Той посочи, че към момента няма образувано досъдебно производство нито за пътния инцидент в Каварна, тъй като не е имало данни за престъпление, нито по отношение на смъртта на журналиста, тъй като прокуратурата не е била сезирана за това. Действия за разследването на каквото и да било престъпление по този случай към момента не се извършват, каза Николов.

Димитър Генчев е починал в резултат на остра сърдечна недостатъчност с белодробен оток съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Добрич д-р Трифон Йорданов. Той категорично отхвърли твърденията, че лекарите са искали да изпишат журналиста от болницата, тъй като са преценили, че нищо му няма.  Няма начин човек, който е приет вечерта в 23 часа със сърдечна недостатъчност да бъде изписан на другия ден, нито здравната каса го позволява, нито има такава клинична пътека, посочи д-р Йорданов. Той не е получил информация от близките, каквато бе разпространена в медиите, че имат претенции към болницата в Добрич. Ако имат такива претенции, нека да се обърнат към нас, ние не бягаме от отговорност, подчерта директорът.

По желание на съпругата на починалия трупът е освободен от аутопсия, съобщи д-р Йорданов. Той посочи, че, когато лекуващият лекар няма съмнения за причината за фаталния край и желанието на близките на починалия е да няма аутопсия, директорът е в правото си да освободи пациента от аутопсия, което е и направено, обясни той.

Впоследствие от траурната агенция е получил информация, че близките искат да се пристъпи към кремиране, но в този случай е задължително да се направи аутопсия. Затова призова близките да се свържат с него, за да бъдат изяснени тези процедури, които ще се поемат изцяло от болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама