Трябва да убедим държавата да подобри условията на труд, според Димитър Манолов

20:20, 05 апр 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искам да убедим държавата да предприемем някакви мерки, те са говорени, но да бъде изтикан проблемът малко по-нагоре в приоритетите. Това каза Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" по БНТ във връзка с лошите условия на труд и практики за работниците в големите търговски вериги.

Следващата акция под прикритие освен в търговски вериги ще е и в кол центрове, там нещата също са страшни, обяви Манолов.  

Той допълни, че се надява хората да прогледнат за това, което се случва и да внимават. Изказването му идва след като от синдиката обявиха, че са използвали "таен служител", за да проверят условията на труд в голяма търговска верига. Веригата, в която е внедрен служителят е "ProMarket", а резултатите са изключително негативни.

Шестдневна работна седмица, огромно текучество, създаване на фалшиви очаквания в кандидат-служителите, отровна работна атмосфера, санкции, глоби, насърчаване на доносничеството, са резултатите от тайната проверка. От организацията са твърдо решени да продължат изследването с "таен служите" не само в търговски вериги, а и други сектори.

Манолов обясни, че на техния служите във веригата са му платили 147 лв. за половин месец и каза, че поради допусната техническа грешка медиите са написали 14 лв. Това по думите му обаче е недопустимо, защото там случаят е с подписан договор за 500 лв. с обещание за вдигане на заплатата до 1200 лв.

От КТ "Подкрепа" настояват да има пълна прозрачност на обявите за работа. Също така призовават служителите да сигнализират Инспекцията по труда при всички нередности, както и да не разчитат на обещания от работодателите за условия, които не са включени в договорите им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама