Пет са варненските номинации за „Аскеер“

20:51, 05 апр 16 / Култура 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет са тази година варненските номинации за наградите „Аскеер“ за постижения в театралното изкуство. Три от тях са за постановката „Кавказкият тебеширен кръг“ на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – за сценографията на Ивайло Николов, за костюмографията на Ива Гикова и за музиката на Асен Аврамов. Спектакълът има и две номинации за наградата ИКАР 2016 - за режисура на Маргарита Младенова и за водеща роля на Стоян Радев.

С две номинации е отличен и Държавният куклен театър във Варна. Те са за двете най-популярни куклени актриси в града – Вера Стойкова и Диана Цолевска, за участието им в един от най-обсъжданите спектакли на сезона - "Пурпурният остров" по Михаил Булгаков, постановка на режисьора Теди Москов.

Макар че номинациите са за водеща и поддържаща женска роля, всъщност в спектакъла за възрастни и двете актриси играят мъжки роли, в които разгръщат огромния си драматичен и комедиен талант. Вера Стойкова се превъплъщава  в ролята на театралния директор Генадий Панфилович, а Диана Цолевска – в помощник-режисьора Никанор Метелкин.

Наградите – статуетки на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов – Чапа, ще бъдат връчени на 24 май, както всяка година, на официална церемония в театър „Българска армия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама