Съдът на ЕС реши, че Европейската заповед за арест може и да не важи за България

23:06, 05 апр 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълнението на европейската заповед за арест се отлага, а процедурата може да бъде и прекратена при доказано нечовешки условия в затворите в държавата, която е искала задържане и екстрадиция. Това е решил Съдът на Европейския съюз по съединени дела на унгарски и румънски граждани, за които е искано екстрадиране от Германия, съобщава "Правен свят".

Европейският съд за правата на човека пък множество пъти е обръщал внимание на България за условията в затворите и помощенията за арест. Държавата ни и не веднъж е осъждана заради лошите условия. Едва наскоро беше открит след ремонт първият затвор у нас, който да отговаря на европейските стандарти. Поради тази причина решението на Съдът на ЕС ще важи и за България.

Решението на съда идва след като в Германия са задържани две лица търсени с Европейска заповед за арест в Румъния и Унгария. Германският съд в Бремен отправя запитване до Съда на ЕС дали може да изпълни или да не изпълни заповедта за арест имайки предвид лошото състояние на затворите в двете източноевропейски държави. Съдът в Германия се осланя на две решения на Европейският съд по правата на човека в Страсбург от последните две години, с които Румъния и Унгария са осъдени заради пренаселеността на затворите си, подобно на България.

Това не е първият път, в който съдът в Бремен отказва да изпълни екстрадация на граждани в страни от Източна Европа. През март 2015 г. Главният прокурор Сотир Цацаров уведоми тогавашния правосъден министър Христо Иванов, че Окръжният съд в Олденбург и Върховният областен съд на Бремен са отказали екстрадиция на трима българи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама