Брюксел с нови мерки в борбата с тероризма

14:49, 12 апр 16 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористичните атаки в Брюксел на 22 март още веднъж подчертаха нуждата от по-добро сътрудничество в ЕС в областта на сигурността. В пленарен дебат днес Комисията и Съвета Европейският парламент ще обсъди мерки за още по-решително противодействие на тероризма.

Днешната сесия започна с минута мълчание в памет на жервите на атентатите в Брюксел. Председателят на Европарламента Мартин Шулц заклейми атаките като зъл, нечовешки и циничен опит за разпространение на страх и омраза сред европейците.

Стратегията на ЕС срещу тероризма бе приета скоро след терористичните актове в Мадрид през 2004 г. и в Лондон през 2005 г. Терористичните нападения в Париж през 2015 г. ускориха разработването на допълнителни мерки.

Парламентът работи в момента по две предложения, представени от Европейската комисия в края на миналата година: директива, която ще криминализира действия, свързани сподготовката на терористични актове, и директива за затягане на контрола върху оръжията.

Смята се, че около 5 000 европейски граждани са се присъединили към терористични организации в Ирак и Сирия, и завръщането на тези хора в Европа представлява заплаха за сигурността. Парламентът прие през ноември 2015 г. резолюция за предотвратяване на радикализацията на европейски граждани. В нея депутатите предлагат изолирането на радикализирани затворници и искат повече прозрачност във финансовите потоци към и от външни страни.

Парламентът ще гласува през май законодателство за засилване на мандата на европейската полицейска служба Европол. Предложение за увеличение на персонала на службата, отговарящ за борбата с тероризма, влиза в пленарна зала през април.

Сигурност и личен живот

През декември 2015 г. Парламентът и Съветът постигнаха съгласие относно приемането на директива за систематичното събиране, ползване и съхраняване на информация за пътуващите със самолет, в това число дати на полети, маршрути, данни за контакт и платежна информация.

Текстът на законодателството ще бъде одобрен в пленарна зала на 14 април заедно с приемането на новите правила за защитата на личните данни, които трябва да дадат повече контрол на гражданите върху тяхната лична информация. Депутатите настояваха въпросът за сигурността да бъде обвързан със защитата на основните свободи на гражданите и неприкосновеността на личния живот.

Борбата с тероризма остава на челно място в дневния ред на Парламента: депутатите ще разгледат в следващите месеци предложения за подобряване на системата за обмен на информация за криминалното минало на граждани и за засилване на проверките в бази данни по външните граници на Шенгенското пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама