Атанасов за бурките: Време е за закон, вкъщи се обличай, както искаш

08:35, 14 апр 16 / Политика 25 212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпросът със забраната на бурките изисква законова регламентация, той трябва да бъде решен в парламента. Вкъщи може да ходиш, както си искаш. Това каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов по "Нова".

Той допълни, че в нов закон трябва да се уреди както носенето на бурки или покривало, което не позволява идентификация, така и финансирането на вероизповеданията. Според Атанасов пари от Саудитска Арабия или от друго място правят така, че тази група граждани в България да се превърне в жертва.

Той нападна и главния прокурор Сотир Цацаров и кмета на Пазарджик, че се занимават с едни неща, които не са им работа.

"Мюфтийството трябва много ясно да се произнесе по въпроса", каза пък депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова. Тя допълни, че покриването на тялото се практикува в много монотеистични религии, но в молитвените домове, по време на служба, а не постоянно.

Депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов коментира, че бурката е символ на радикалния ислям, който произвежда тероризъм. По думите му закон насочен срещу бурките не е насочен срещу мюсюлманското население, защото техни представители казаха, че такова задължение за носене на бурка в Корана няма.

Предстои общинският съвет в Пазарджик да реши дали да има забрана за покриване на лицето на обществени меса по такъв начин, че да не позволява идентификация. Вече е внесен законопроект от кмета на града. Темата със забраната да се носят бурки стана актуална миналата седмица, когато главният прокурор Сотир Цацаров публично заяви, че не трябва да се носят бурки на обществени места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама