След 27-часов обиск в централата на „Мосак Фонсека“ разследващите не откриха доказателства

09:34, 14 апр 16 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След близо 27 часа следствена дейност панамските власти са приключили обиска в централана на юридическата компания „Мосак Фонсека“, съобщават световните информационни агенции.

Прокурорът срещу организираната престъпност на Панама Хавиер Карбальо съобщи, че до момента няма доказателства за предприемане на действия срещу кантората, която стои в центъра на скандала Досиетата „Панама“, цитиран от “Франс прес”.

„В момента нямаме никакво убедително доказателство, позволяващо ни да приемем някакво решение” срещу „Мосак Фонсека”, обяви Карабальо пред журналисти. Той уточни, че следствените действия на службите срещу централата на фирмата, разположена в бизнес квартала в Панама, са започнали във вторник на базата на нова медийна информация за офшорен бизнес и случаи, свързани с богати клиенти по света.

Органите на реда иззеха десетки дигитални файлове по време на продължилия малко повече от едно денонощие обиск в централата на фирмата.

По време на претърсванията се проведе протест с искане за реално разследване.

"Доволни сме от това, че успяхме да съберем голямо количество документация“, каза оше водещият разследването прокурор и добави, че по-късно днес разследващите ще вземат решение на базата на съобраната информация. Според него е било установено, че компанията разполагала със стотина виртуални сървъри, при което документи на хартия не е имало. Сега следствието ще се заеме с изучаване на получените материали.

Главният прокурор на страната Кения Порсел по-рано отбеляза, че в Панама „укриването на данъци не е престъпление“. Същевременно обаче властите могат да открият доказателства за извършването на други престъпления. Тя добави, че се е свързала с колегите си от редица страни от региона.

В началото на месеца германският вестник „Зюддойче Цайтунг”, подпомаган от Международния консорциум на разследщите журналисти, публикува малка част от 11,5 милиона документа от фирмата, които обхващат период от 40 години. Документите изобличават политици, знаменитости и престъпници, които са използвали услугите на „Мосак Фонсека” за укриване на доходи чрез офшорни компании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама