Разград се включва в инициативата „България пее“

09:34, 14 апр 16 / Култура 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 15, 16 и 17 април България ще запее с над 145 вокални състава от 33 града

в страната. Разград ще се включи в инициативата на 16 април, събота с „Музика и море” -  концерт с фотоизложба в НЧ „Развитие 1869”, съобщиха от хор „Железни струни” и НЧ „Развитие 1869”, които са организатори на събитието.

Концертът започва в 18 часа във фоайето на НЧ „Развитие 1869”. Там ще бъдат експонирани над сто снимки от последното турне на хор „Железни струни” в Паралия, Гърция през септември 2015 г.

Традиционният музикален фестивал в Паралия се нарича „Музика и море”, затова същото е мотото на изложбата. Автори на фотографиите са маестро Красен Иванов, хористи и приятели на хора, които също пътували на фестивала. При откриването на изложбата хористите ще изпълнят песните, с които са участвали във фестивала в Гърция – най-любимите и популярни хорови песни на фолклорна основа, които всеки българин е чувал.

Веднага след концерта ще се състои и традиционния пролетен бал на МД „Железни струни”, на който са канени всички, които подкрепят и обичат хоровото изкуство, културтрегери, общественици и приятели на хора.

„България пее“ е национална инициатива на Българския хоров съюз за популяризиране на хоровото пеене и поставянето му във фокуса на общественото внимание. Организира се за първи път.

В рамките на три дни ще бъдат изнесени концерти в 22 града: Балчик,Благоевград, Ботевград, Варна, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Дупница, Казанлък, Кресна, Кюстендил, Пловдив, Поморие, Попово, Разград, Силистра, София, Хасково, Шумен, Ямбол. Освен хоровете от градовете домакини, ще пеят състави от Бургас, Велико Търново,Кърджали, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Плевен, Русе, Стара Загора, Търговище. Регламентът е отворен за различни хорови формации: детски, училищни, народни, църковни, класически хорове, вокални групи.

Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство. Да представи красотата, богатството и колорита на хоровото майсторство в България по нов начин и в нов мащаб. Да обедини хоровете от страната в името на обща идея. Да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас.

С инициативата ще бъде отбелязано началото на честванията, посветени на 90-годишнината от създаването на Българския хоров съюз. Събитието се осъществява с помощта и подкрепата на българските хорове, техните диригенти, общините, организации-партньори и съмишленици.

Българското хорово изкуство е национално богатство. Неговите постижения са една от най-красивите ни визии пред света и заслужават обществото да им се отплаща с внимание и грижа, е посланието на организаторите на инициативата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама