Гимназисти гостуват два дни във Варненския районен съд

09:47, 14 апр 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цял випуск десетокласници от Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ ще гостуват в продължение на два дни във Варненския районен съд. Днес и утре над 100 гимназисти ще влязат в истинска съдебна зала, ще гледат видеорубрики на тема „Третата власт отвътре“ и ще могат непосредствено да добият впечатления от спецификата на работа в съдебната палата, да се запознаят с правилата за достъп и поведение в съдебна зала, с  функциите и правомощията на съдии, прокурори, съдебни заседатели и администрация.

Десетокласниците ще имат възможност да разговарят и поставят своите въпроси пред магистратите Геновева Илиева и Ивелина Владова – съдии в гражданското отделение, и Валентин Пушевски и Силвия Обрешкова от наказателното отделение на съда. На учениците ще бъдат предоставени брошури с полезна информация за правата на малолетни и непълнолетни, както и за основните права и задължения на гражданите според Конституцията.

Инициативата е част от образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се осъществява съвместно от Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама