Лозан Панов: Исторически акт е решението по какви критерии да се раздели ВСС

10:03, 14 апр 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Решаването по какви критерии да се раздели Висшия съдебен съвет на колегии е исторически акт, който ще се случи само веднъж. Това каза преди заседанието на кадровия орган председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Днес трябва да се реши по какви критерии ВСС ще се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска, както предвижда променения Закон за съдебната власт.

По думите му разделянето трябва да се случи прозрачно, публично и чрез ясни критерии.  Според Панов единият от критериите за разделяне на ВСС по колегии е предпочитанията и желанията на кадровиците.

"Трябва да се чуе колегите какво желая, за да може, когато отиват на работа да дават всичко от себе си", каза той.

Важно е да се отчете и къде са работили юристите - членове на ВСС, с каква дейност са се занимавали и каква е била тяхната месторабота.

Увеличението на заплатите на ВСС е един от аргументите, който да стимулира членовете на ВСС да се разделят, смята Панов.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев каза преди заседанието на ВСС, че според него е добре в съдийската квота да отидат тези, които са работили като съдии. С това мнение се съгласи и Лозан Панов, но повтори няколко пъти, че това трябва да се случи прозрачно и аргументирано, а не за 15 минути.

Панов коментира и увеличението на заплатите на кадровиците със Закона за съдебната власт. Според последните промени те ще взимат възнаграждение, колкото Главния прокурор и председателите на върховните съдилища.   Според председателят на ВКС депутатите не са се аргументирали защо е необходимо увеличение на възнаграждението. По думите му е трябвало да има както юридически, така и бюджетни основания за промените, но такива е нямало.

Главният прокурор Сотир Цацаров не изяви желание да говори пред медиите и влезе в сградата на ВСС през задния вход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама