Поправката „Пеевски“ за разсекретяването на доклада за КТБ мина в парламента

10:31, 14 апр 16 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поправката "Пеевски" за разсекретяването на доклада на международната компания "Аликс Парнърс", която разследва фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) мина на второ четене в парламента, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Предложението за промени в Закона за банковата несъстоятелност бе внесено от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов.

С промените синдиците на банките в несъстоятелност са задължени да публикуват на електронната си страница възложените от тях разследващи доклади на международни одиторски компании. Няма да се оповестяват обаче препоръките по събиране на вземанията и налагане на обезпеченията. В мотивите си вносителите на законопроекта се аргументират, че измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се до фалита на КТБ.

До момента докладът беше достъпен само за депутатите в секретната секция за Народното събрание. За публикуването му тече и административно дело, заведено от народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров, Петър Славов и Гроздан Караджов. Димитров поиска освен докладът да бъде публичен и предметът на договора с одиторската компания също да стане такъв. Предложението му обаче не бе подкрепено в пленарната зала.

Депутатите одобриха на второ четене и предложените поправки от депутати от ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и БДЦ, които целят модернизиране на правната уредба на банковата несъстоятелност, както и намаляване на възнагражденията на синдиците.

По време на дебатите Мартин Димитров обоснова искането си като подчерта, че няма как да не се знае и какви са сроковете, има ли клаузи за конфеденциалност. „Нека и част от договора да бъде публичен. Какъв е проблемът да разберем с кого е сключен?“, запита той.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) го репликира, че е лошо, когато заради неуспешен парламентарен контрол, правят изрично законодателство. Според него предмет на обществено внимание трябва да е резултатът от този доклад.

Филип Попов от БСП пък подчерта, че случаят „КТБ“ е прецедент за България, тъй като изчезнали милиарди левове. По думите му предложените текстове имат характер на извънредно законодателство, но и случаят с КТБ също бил извънреден.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама