ВСС с пълно мнозинство се раздели по колегии (Обновена)

11:10, 14 апр 16 25 635 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членовете на Висшия съдебен съвет приеха критерии и се разделиха по съдийската и прокурорската колегии. Това реши с пълно мнозинство от 23 гласа и нито един, който да е против или въздаржал се, кадровият орган на днешното си заседание. 

Следващата седмица ВСС няма да има заседание, а ще урежда правилника за дейността на двете колегии. Колегиите ще заседават следващата седмица само по дисциплинарки и конкурси. На 27 април ще бъде първото заседание на управляващият съдебната власт орган разделен на две колегии.

Днес Съветът трябваше да реши само по какви критерий да се раздели парламентарната квота в двете колегии, но кадровиците прецениха изненадващо да приемат критерия и да направят разделянето веднага. Така ВСС вече се състои от две колегии - съдийска с 14 членове и прокурорска с 11 членове, разделени според професионалната си квалификация и последна месторабота.

Постигнатият компромис дойде на фона на поставените условия от някои членове на Съвета, че ако разделението не се случи както трябва, то те ще си подадат оставките. Притесненията бяха, че близки до главния прокурор Цацаров кадровици ще влязат в съдийската колегия с цел контролът върху ВСС от страна на прокуратурата да продължи. Това обаче не се случи.

Причината да се обсъжда по какви критерии трябва да се разделят членовете в съдийската и прокурорската колегия е, че кадровиците от парламентарната квота са 11, осем от тях пък са били съдии, в различни периоди, а местата в съдийската колегия са само шест. Разделянето на ВСС в две колегии беше уредено от направените миналата година конституционни промени и промени в Закона за съдебната власт, (ЗСВ) които влязоха в сила началото на седмицата. 

Само този път членовете на ВСС можеха да решат как да се разделят по колегии. С новите промени в ЗСВ разделянето ще се прави от парламента, а критерият ще бъде настояща месторабота. 

Мотивът разделението да стане по критерии - месторабота, според кадровиците е това, че голяма част от членовете на парламентарната квота във ВСС, независимо от длъжността, на която са били при назначаването им, имат опит както като съдии, или като прокурори, или следователи. 

Калин Калпакчиев първи взе думата на заседанието като изрази позиция, че най-приложимият вариант да се раздели ВСС на колегии е по заеманата от тях длъжност преди избора. Такова беше и мнението на министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Ясен Тодоров също подкрепи предложението на Калпакчиев, както и тримата големи в съдебната власт - председателят на Върховния касационен съд Панов, председателят на Върховния административен съд Колев и Главният прокурор Цацаров.

Изненадващо, след като всички се съгласиха какъв да бъде критерият за разделяне, членовете на ВСС решиха и официално да се разделят. Така в съдийската колегия влизат Галина Карагьозова, Соня Найденова, Мария Кузманова, Каролина Неделчева, Светла Петкова и Димитър Узунов. В прокурорската пък Магдалена Лазарова, Ясен Тодоров, Васил Петров, Юлиана Колева и Незабравка Стоева. Останалите членове на съвета се причисляват към колегиите по право според това дали са били съдии или прокурори и следователи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама