Отношението към ромите, медийната среда и корупцията са основните проблеми у нас, смятат в САЩ

11:22, 14 апр 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нетолерантността към ромското малцинство и тяхната маргинализация е най-големият проблем на България в областта на човешките права, отбелязва Държавният департамент на САЩ в ежегодния си доклад.

Продължаващото влошаване на медийната среда и увеличаването на корпоративната и политическа зависимост също са проблематични, казва още оттам. Корупцията продължава да бъде пречка пред възможностите на правителството и подкопава общественото и бизнес доверието в съдебната система и другите държавни институции.

Сред другите основни проблеми са незаконните убийства, тежки условия в затворите, полицейско насилие и бавна съдебна система.

Държавният департамент е получил и сигнали за дискриминация на база религиозни възгледи, анти-мюсюлмански демонстрации, недостатъци в интеграцията на бежанци, изборни измами, насилие и дискриминация срещу жени на полов признак, насилие срещу деца, засилващ се анти-семитизъм в онлайн пространството, трафик на хора, както и дискриминация срещу хора с увреждания, етнически малцинства, лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсекс граждани.

Правителството предприе стъпки за наказателно преследване срещу официални лица от службите за сигурност и други служби, които са извършили нарушения, но действията не са достатъчни и безнаказаността все още е сериозен проблем, казва се още в доклада.

Пълният му текст може да видите ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама