„Биволъ“: Вдигнаха сарай до пристанището на „Лукойл“, земята от държавна стана частна

11:50, 14 апр 16 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Луксозният дворец, който фирма от обръчите на Ахмед Доган построи с лоши кредити от КТБ в парка „Росенец“ е пред откриване. С тази информация започва разследването на сайта „Биволъ“ за построената огромна къща на най-стратегическата точка в Бургаския залив – нос “Чукалята”.

От медията разкриват, че общественият път до т.нар. сарай е преграден с бариера и се охранява, а държавните имоти на брега са с отрязан единствен достъп по суша. Според документите, с които „Биволъ“ разполага, община Бургас е подарила на собственика на имота общинска улица и така е блокирала достъпа до държавно пристанище и държавен плаж.



От разследването става ясно, че крайбрежната територия първоначално е продадена от Иван Костов на руската петролна компания „Лукойл“, заедно с близката нефтобаза, при приватизацията на рафинерията през 1999 г. По това време лидер на управляващата тогава партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание е Йордан Цонев – сегашен член на ръководството на ДПС.

По данни на „Биволъ“ пенсионните фондове на Лукойл продават няколко години след това близо 320 декара на руската фирма „Стрейтлайн“, зад която стои кипърската офшорка TROXY TRADING. Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING. Именно това навежда разследващите журналисти от медията на мисълта, че зад тази офшорка стои шефът на „Лукойл България“ Валентин Златев.

През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от „Стрейтлайн“за 1.7 млн. лева. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес Солар“ ООД. Нейният мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата. Хайрие е била секретарка на личния помощник на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган – Ахмед Емин, отговарящ за паричните потоци от и към партията.

Цялото разследване на „Биволъ“ може да прочетете ТУК. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама