Върховната Рада в Украйна гласува оставката на Яценюк, новият премиер е Владимир Гройсман

11:58, 14 апр 16 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховната Рада в Украйна гласува оставката на досегашния премиер Арсений Яценюк. Депутатите избраха за нов министър-председател на страната Владимир Гройсман.

Преди това президентът Петро Порошенко определи като основни приоритети засилването на украинските отбранителни способности, възстановяването на Донбас и връщането към мирния начин на живот. Държавният глава заяви, че правителството ще продължи курса към евроинтерграция на страната и обяви, че ще бъде създадено специално министерство за Донбас, което ще бъде оглавено от Вадим Черниш, който в момента ръководи агенцията по въпросите на района.

"Владимир Гройсман - това е политик от ново поколение, вероятно той ще стане най-младият премиер в историята на Украйна", заяви в речта си държавният глава. Президентът обясни още, че той има голям опит и един от най-добрите кметове на областни центрове. Гройсман от своя страна каза, че новото правителство трябва да подобри сътрудничеството с парламента и че то няма да толерира корупцията. Наред с нея, той назова още две заплахи пред Украйна - неефективното управление и популизма. "Искам да се закълна, че това правителство ще бъде без корупция, ще се отнася отгворно към задачите си, които стоят пред украинската държава, ще прави всичко, за да гарантира стабилизизацията и развитието й. Трябва да изградим абсолютно нов диалог с украинското общество", заяви новоизбраният премиер на Украйна.

Досегашният премиер Арсений Яценюк подаде оставка в неделя заради провала си в борбата с корупцията и прилагането на тежки икономически мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама