Екатерина Захариева: ВСС взе най-доброто решение за разделянето по колегии

12:26, 14 апр 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всичко беше консесусно и обективно. Най-доброто решение беше да се разделят членовете в колегиите по последна месторабота, както и стана. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева, след като ВСС реши единодушно как да раздели по колегии членовете си от парламентарната квота и още на момента се раздели по колегии.

Изкуствено беше създадено напрежение и днешното решение на ВСС го доказа, каза още Захариева като допълни, че вчера също е говорила с членовете на съвета и идеята е била разделението да се напрви по последна месторабота.

Преди днешното заседание имаше притеснения, че разделянето по колегии на кадровиците от парламентарната квота ще стане по такъв начин, че да осигури господстващо влияние на прокуратурата в съдийската колегия, чрез близки до главния прокурор членове на ВСС. Имаше и предупреждения, че ако разделянето не стане по правилния начин, то ще последват оставкина някои от кадровиците.

Решението е историческо заради това, че ВСС се разделя така както е препоръката и поради това, че единствено този път съветът може да вземе решение как да се раздели, каза Захариева. Причината е, че  оттук нататък разделянето на нови членове от парламентарната квота по колегии ще се прави от Народното събрание по критерии професионална квалификация и опит, както предвиждат промените в Закона за съдебната власт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама