Юлиян Петров: Българското образование трябва да излезе от двусменния режим на учебни занятия

12:32, 14 апр 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Българското образование трябва да излезе от двусменния режим на учебни занятия, защото той далеч не е най-добрия формат". Това заяви председателят на Националния синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров на пресконференция в пресклуба на БТА.

На срещата присъстваха и заместник - председателят Георги Шошев, както и председателят на Регионалния синдикат Любомир Паскулов.

Юлиян Петров каза още, че отпадането на двусменния режим не може да се случи в кратки срокове, поради липсата на сграден фонд. Той направи сравнение с Египет, където всяка година държавата инвестира в изграждането на 10 000 нови учебни сгради.

Председателят на синдикат "Образование" коментира и новият закон за училищата, който се очаква да влезе в сила тази година. По неговото мнение, няма смисъл да се отлага прилагането му, въпреки очевидните недостатъци в някои точки, защото единственото последствие ще бъде забавяне на така необходимата за българските училища реформа. Петров заяви категорично, че ако се отложи, то ще бъде единствено и само заради "политически инат".

Друго предложение на синдиката, е да се увеличат парите за образование, защото със сегашния размер на средствата, новият закон просто няма да може да се приложи и ще остане само едно пожелание.

Необходимо е да се уточни и промяната във физическата среда на учебните заведения, каквито текстове не се забелязват в новия закон. Според Юлиян Петров, трябва изрично да се упомене какво би било необходимо на дадено училище според специалността: например физкултурни салони, кабинети по специални предмети, басейн и пр.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама