Менда Стоянова: Не е редно в закон да се записват текстове за разсекретяване на договори

13:36, 14 апр 16 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не е редно в един закон да се записват текстове за разсекретяване на определени договори. Договорните отношения по принцип не са публични и не са елемент на обществено достояние.

Това коментира пред журналисти председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) за искането на депутати от Реформаторския блок освен докладът на „Аликс Партнърс“ за фалита на КТБ, да стане публичен и договора с одиторската компания.

„За първи път Законът за банковата несъстоятелност работи, тъй като за първи път, откакто е приет, имаме банка в несъстоятелност. В тези процедури има доста бъгове, поради което вече няколко пъти се правят промени“, обясни Стоянова.

Тя допълни, че тези, които бяха гласувани по-рано днес, имали за цел да облекчат процедурата, така че тя да се съкрати във времето и максимално бързо да се достигне до момента, в който може да се продава имущество на банката, така че парите да отиват за удовлетворяване на кредиторите, както са по списък. Промените касаят начина, по който се оповестяват списъците, как се гледат делата и това да могат да се обединят в едно идентични такива, уточни Стоянова.

По думите й докладът вече би трябвало да е качен на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките на английски език, като обаче са заличени препоръките и някои идентифициращи данни.

По-рано днес парламентът гласува на второ четене поправката "Пеевски" за разсекретяването на доклада на международната компания "Аликс Парнърс". С промените синдиците на банките в несъстоятелност са задължени да публикуват на електронната си страница възложените от тях разследващи доклади на международни одиторски компании. Няма да се оповестяват обаче препоръките по събиране на вземанията и налагане на обезпеченията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама