КСНС с мерки за киберсигурността заради изтекли лични данни

13:50, 14 апр 16 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Консултативният съвет за национална сигурност прие проекта на Националната стратегия за киберсигурност „Кибер устойчива България 2020“, съобщиха от президентството. На днешното заседание се приеха 10 точки, чрез които да се подобри киберсигурността. КСНС е стигнал и до извода, че България изостава от държавите в ЕС и НАТО в това отношение.

След приключването на съвета президентът Плевнелиев, призна, че кибератаки в България е имало срещу институции, банки и летища, които са причинили изтичането на голям брой лични данни на български и чуждестранни граждани.

Основните източници на заплахи за киберсигурността на страната ни на съвременния етап, които Плевнелиев определи са международни терористични и други престъпни организации; държави с тоталитарни режими и държави с все още неукрепнали демократични институции системи; природни бедствия и аварии; уязвимостта на националната система за киберсигурност.

КСНС реши правителството трябва в най-бърз срок да приеме националната стратегия по сигурността и да се сформира Съвет по киберустойчивост, както и Национален кибер ситуационен център, който ще извършва мониторинг, оценка на степента на заплаха на национално ниво и координиране на действията по реакция и превенция.

До края на годината трябв да се проведе и национално учение по киберустойчивост. Министерски съвет трябва да осигури и нужните ресурси за изграждане на адекватни способности за киберсигурност и усъвършенстване на комуникационно-информационната инфраструктура. Ресурси трябва да се отделят и за МВР, ДАНС, Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавна агенция „Разузнаване“.

Министерството на отбраната пък трябва да ускори изграждането на оперативен център за киберотбрана, както и да засили и взаимодействието си с НАТО

Съветът по сигурността реши още парламентът да разгледа приоритетно измененията в Закона за електронното управление, в който е предвидено създаването на Държавна агенция „Електронно управление“ и Държавно предприятие „Електронен системен оператор“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама