Депутатите гарантираха равнопоставеността между жените и мъжете

13:50, 14 апр 16 / Политика 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите гарантираха равнопоставеността между жените и мъжете. Това стана след като приеха на второ четене изцяло новия Закон за равнопоставеност на жените и мъжете, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Законът урежда провеждането на държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете, като целта му е да създаде условия за изграждане на благоприятна и стабилна институционална среда чрез определяне на органите и механизмите за провеждане на държавната политика по равнопоставеност.

Държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете се основава на принципите на: равни възможности за жените и мъжете във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот; равен достъп до всички ресурси в обществото; равно третиране и недопускане на дискриминация и насилие, основани на пола; балансирано представителство на жените и мъжете във всички органи, вземащи решения.

Държавната политика по равнопоставеност на жените и мъжете се осъществява чрез: интегриране принципа на равнопоставеност във всички национални, регионални и местни политики, стратегии, програми, планове и в законодателството; прилагане на временни насърчителни мерки; хоризонтален междусекторен подход; национален институционален механизъм за сътрудничество между централните и териториалните органи на изпълнителната власт, както и с гражданското общество; последователно и устойчиво ресурсно и финансово осигуряване на органите и политиката за равнопоставеност на жените и мъжете.

Според мотивите на законопроекта, в момента отсъства законова регулация на цялостен национален институционален механизъм. Именно чрез него ще се запълни тази празнота в българското право.

Институционализира се фигурата на „координатор по равнопоставеност на жените и мъжете”, който е служител в централните и териториалните органи на изпълнителна власт, и се определят функциите му.

За гласуването на новия закон присъстваше и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който благодари на депутатите за приемането му и припомни, че България била единствената страна в ЕС, която нямала такъв. Сега обаче това ни давало инструмент, чрез който по-ефективно да изпълняваме политиката за равенството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама