Представят юридическа литература от „Редки и ценни издания” в Съдебната палата в Сливен

14:05, 14 апр 16 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложбата „Юридическа литература от колекция „Редки и ценни издания” на Библиотека „Зора” бе открита днес в сградата на Съдебната палата в Сливен. Поводът на изложението е деня на Конституцията и юриста – 16 април. Изложбата ще остане на разположение на граждани и гости за седмица.

Представена е специализирана правна литература от началото на 19 до първата половина на 20 век. Експонирани са различни издания на Конституцията, учебници по право, монографии от края на 19 и първите десетилетия на 20 век, известните някога списания „Юридически преглед” и „Законоведец”, годишници на Юридическия факултет на Софийски университет.

Интерес представлява „Сборник на българските юридически обичаи”, издаден в Пловдив през 1896 г. Изложена е и поредица от образци на съдебни речи на български и чужди съдебни оратори. Запазено е сливенско издание на печатница „Българско знаме” от 1883 г. –„Ключ на програмата на испитвание кандидатите за адвокати в Източна Румелия” с автор Шивачов.

Домакините обявиха, че дават възможност да се разгледат и оригинални ръкописи на кадийски документи – т.н.“ хюджети” от 1846 и 1868 г., както и договор от 1887 г., сключен между Настоятелството на НЧ „Зора” със сливенски гражданин за отдаване на имот под наем.

В изложбата като автори, преводачи или дарители на библиотеката се срещат  имената на видни сливенски юристи. Те са били и активни участници в обществения, политически и културен живот на Сливен, а и на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама