Стартира делото срещу директора на училището във Вълкосел, забранил на деветокласничка да носи забрадка

14:17, 14 апр 16 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Административен съд - Благоевград бе даден старт на делото срещу директора на училището в село Вълкосел. Съдебният процес започна по искане на родителите на 16-годишната Емине Шаматарева, която от началото на учебната година тръгнала на училище със забрадка. 

Изхождайки от Закона за народната просвета и вътрешния правилник, школският директор провел среща с момичето и родителите му и обяснил, че дъщеря им не трябва да посещава учебни занятия в този вид. Резултат от тях нямало и за това решил, че е най-добре момичето да бъде преместено в духовно училище. Това не се харесало на родителите й и те решили да заведат дело срещу Митко Джуков.

Пред съдебната зала ответникът обясни, че в училището има 378 деца, които спазват вътрешния правилник. Само Емине упорито отказвала да го прави. 

„Всички разговори, водени с Емине, са водени в присъствието на класен ръководител, педагогически съветник и родителите й. Бащата забрани на нас и социалните работници да провеждаме разговори с Емине без негово присъствие“, каза още директорът Джуков.

 

В съда пристигна и районният мюфтия на област Благоевград Айдън Мохамед, който заяви, че подкрепя момичето.

 

"Какво лошо има децата да ходят на училище със шалвари? Каква е разликата между шалварите, панталона и полата?", попита Мохамед и допълни, че става въпрос за личен избор. 

 

"Минаха годините, когато глобяваха ако ходиш с шалвари. Сега е същото с това дете", заключи мюфтията.

 

Пред съдебната зала дойде и шефът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов. Той обяви, че застава плътно зад школския директор. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама