Община Разград с награда за социална ангажираност и добри практики

14:18, 14 апр 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На състоялия се във Велико Търново 11-и национален форум на доставчиците на социални услуги община Разград бе отличена за социална ангажираност и добри практики, съобщи пресцентърът на общината.

Наградата е присъдена от Националния алианс за социална отговорност /НАСО/. Годишните награди на НАСО се присъждат и връчват в изпълнение на целите и задачите за мотивиране, стимулиране и популяризиране на социално-отговорни политики и дейности с принос за подобряване качеството на живот на хората, европейското и социалното развитие на България.

Наградата на община Разград бе връчена от Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика и беше приета от кмета на общината д-р Валентин Василев, поясняват от местната управа.

XI-ят национален форум на доставчиците на социални услуги се проведе на 13 и 14 април в град Велико Търново. Събитието е организирано от Национален алианс за социална отговорност (НАСО), Министерството на труда и социалната политика, Национално сдружение на общините в Р България (НСОРБ), Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD), Община Русе и Община Велико Търново.

През тази година в програмата на форума беше включена като водеща изключително значимата тема за „Предизвикателствата пред местните власти през новия програмен период“. Форумът беше насочен главно към представители на общини, техните структури и разбира се, техните основни партньори – държавата и неправителствените организации, като вече повече от десет години проявата дава възможност за съвместна обединена работа в общо партньорство на всички държавни, общински и частни органи, институции, организации, дружества и други, имащи отношение към развитието на социалните политики и услуги в България.

Основен фокус в работата и теми на форума бяха добрите практики, проблемите и предизвикателствата пред местните власти в областта на социалните услуги и тяхното развитие. Отчитайки актуалните теми в работата на общините програмата на форума включваше три панела: „Развитие на социалните услуги. Закон за социалните услуги. Отговорностите на държавата и местните власти. Деинституционализация на деца и възрастни“; „Европейските структурни фондове – инструмент за осигуряване на нови, качествени и устойчиви социални услуги“ и „Социалната икономика и социалното предприемачество – инструмент за качествена подкрепа за по-добър начин на живот“.

С цел ефективна работа и бъдещо ползотворно партньорство, в дните на форума заедно работиха съвместно ръководства, представители и експерти на всички институции, организации и заинтересовани страни, работещи в сферата на социалните политики и услуги: Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Министерство на финансите, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, Държавна агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Национален алианс за социална отговорност и др.

В рамките на форума участниците имаха възможност да получат информация, да обменят мнения, опит, да дискутират и да реализират национално и международно партньорство, отбелязват от общинската администрация в Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама