Путин: Информацията по досиетата „Панама“ е изготвена от юристи, а не от журналисти (обновена)

14:40, 14 апр 16 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Информацията по скандала с досиетата „Панама“ е достоверна и то толкова, че изглежда е готвена от юристи, а не от журналисти. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на провеждащата се днес „Пряка линия“, в която жителите на страната могат да задават въпроси на държавния глава на живо.

"Знаем че там има сътрудници на американските официални институции. Първи написаха "Зюддойче цайтунг", а те са част от медиен холдинг, собственост на банка "Голдман Сакс". Навсякъде си личат следите на поръчителите и не очакваме от тях разкаяние. Колкото наближават изборите (през есента в Русия предстоят парламентарни избори - бел.ред.), толкова повече ще има таки атаки. Въпросът не е в разкритията, а в страната за която са те“, каза държавният глава по повод авторите на разследванията за Панама и офшорните сметки и компании.

Сред най-интересните теми, дискутирани по време на „Пряка линия“ бяха още  отношенията с Турция, икономиката, тероризма, следващият президен на САЩ, националната гвардия, както и деликатната темаза първата дама на Русия.

Отношенията между Русия и Турция

По време на живото предаване бе засегнат въпросът за отношенията между Русия и Турция, които се влошиха, след като миналия ноември южната ни съседка свали руски изтребител.

Ако някой е решил да се удави, вече не може да бъде спасен. Така Владимир Путин отговир на въпроса кого би спасил първо, ако се давеха президентите на Украйна и Турция Петро Порошенко и Реджеп Тайип Ердоган, зададен от 12-годишно момиченце.

"Разбира се, готови сме да подадем ръка за помощ и приятелство на всеки наш партньор, ако те желаят това", добави Путин.

Руският президент заяви, че смята Турция за приятел и турския народ - за приятелски, с който Русия безусловно ще изгражда най-добри междусъседски отношения. Има обаче проблеми с някои политици в Турция, чието поведение е неадекватно и ние съответно реагираме на това, каза Путин в традиционния си разговор в пряк ефир с хората в Русия, цитиран от ТАСС.

Работим спокойно, но не можем да не реагираме на неприятелски действия, каза президентът. "Задължително трябва да реагираме, иначе ще ни се качат на главата. Имаше такова нещо в по-новата ни история, но не е възможно да допуснем връщане към това и няма да го направим", заяви президентът. Отчитайки интересите си обаче, ние, естествено, ще развиваме отношения с всичките си партньори, включително със съседите си, добави той. Путин смята, че турското ръководство не се бори с терористите, а сътрудничи с тях. Той обърна внимание и на други проблеми, които трябва да накарат туристите да се замислят. "В Южна Турция "фактически се води гражданска война. Опитваме се да не я забелязваме, международната общност като че ли не я забелязва, но това е факт, при това с използването на тежка техника, тежко въоръжение, артилерия и така нататък", подчерта Путин и обърна внимание, че в Турция стават и терористични актове "едва ли не всяка седмица".

Икономиката

На въпрос дали руската икономика е стигнала дъното, Путин отговори: "Тенденцията е положителна, ситуацията не е нито черна, нито бяла, а сива. Спадът на икономиката ще продължи, но с 0.5%, а догодина ще има подем".

По повод твърденията, че намаляват резервите на страната, президентът обясни, че резервите на Централната банка са на нивото от началото на 2014 г., т.е. 387 млрд долара. „Двата резервни фонда на правителството намаляха, но днес са 50 млрд долара и 71 млрд. долара (или общо има резерви, еквивалент на 10.5% БВП на страната). По думите му не може да има никакви притеснения. Дори да има невероятна ситуация цялата държава, цялата икономика да спре, четири месеца можем да харчим от тези резерви.

Тероризмът и „Ислямска държава“

"Има опасност „Ислямска държава“ да се вързоди, винаги, когато не се води непрекъсната борба с тероризма“, така президентът на Русия отговори на въпрос за опасността дихадистката групировка, която сега е в отстъпление да се възроди.

„След извеждането на основната част от нашата военна групировка оставихме сирийската армия в такова състояние, че тя може с наша подкрепа да провежда сериозни операции на терен“, каза Путин и добави, че Русия по-скоро помага да не се влоши ситуацията около Алепо.

Следващият американски президент

„Имали сме много близки отношения (със САЩ) и днес също има примери на подобно сътрудничество - неразпространение на оръжия за масово унищожение, иранската ядрена програма, тероризма Но ако продължат да действат от позицията си на изключителност, винаги ще настояват на някакви техни специални права. Трябва да спрат дадействат от позиция на силата, диктата, имперските амбиции, а да приемат позицията на своите папртньори, включително Русия. Без това няма да изградим съвременни демократични международни отношения.“ Това отговори руският държавен глава на въпрос кой е по-добре за Русия като бъдещ президент на САЩ - Хилари Клинтън или Доналнд Тръмп.

Санкциите за Русия

По време на живото предаване бе засегнат и въпросът за санкциите за Русия, наложени от Запада. По този повод Путин каза, че не мисли, че те скоро ще паднат, независимо, че Минските споразумения се изпълняват.

"Не сме виновни ние, а властите в Киев, които се вкараха в безизходица. Затова на Запад непрекъснато ще си измислят нещо, ще държат санкциите и ние ще поддържаме ответните си мерки. Ако осъзнаят, че трябва да ги отменят, ще ни поставят в трудно положение за сваляне на контрасанкциите. Ще видим, има различни методи за подпомагане на аграрния сектор.", каза руският държавен глава по повод санкиците за Русия.

Националната гвардия

"Отдавна го обсъждахме. На първо място трябваше да поставим под специален котнтрол оръжието в страната. Сега е събрано на едно място всичко, свързано с огнестрелно оръжие, вкл. разрешенията и частния охранителен бизнес“, беше отговорът на въпрос за създаването на националната гвардия. Той припомни, че това е институция със статут на министерство, а всички министерства са подчинени на президента.

Конфликтът в Нагорни Карабах

Владимир Путин заяви, че конфликтът в Нагорни Карабах е мнгоо е чувствителна тема.

„Конфликтът е стар и ще търсим дългосрочно решение, изгодно за двете страни. Търсенето на компромис ще става изключително по политически път - в двустранен план и в рамките на международното сътрудничество. Русия наистина е заинтересована в уреждането на въпроса, каквото и да ви казват, за да работим пълноценно с Армения и Азербайджан. В Русия живеят милиони арменци и азербайджанци, които, слава Богу, в личен план имат добри отношения.“, каза държавният глава.

Президентските избори в Русия през 2018-а

На финала на живото предаване, продължило над 4 часа, на въпрос дали ще се кандидатира за президент през 2018 г. той отговори, че е много рано да се говори за президентски избори. „Сега трябва да постигнем целите си днес, да изпълняваме обещанията, които сме дали. И според това как се стекат обстоятелствата, ще бъдат взети съответните решения“, коментира Путин.

Първата дама на Русия

За личния живот на президента жена от Санкт Петербург пита дали и кога Путин ще представи "първата дама на Русия", след като бившата му съпруга Людмила - както твърдят медиите - се е омъжила. Руският президент сподели, че се вижда с бившата си съпруга рядко, но двамата са в добри отношение. По отношения на личния си житов президентът каза: Личният живот е интересн за хората, примирил съм се отдавна, но това не е най-важното. Някога вероятно ще мога да удовлетвря любопитството ви."

За 14 поредна година на 14 април президентът на Русия Владимир Путин отговаря на въпроси на сънародниците си по време на живото предаване „Пряка линия“ с продължителност 4 часа.

За срещата, която предават на живо федералните телевизионни канали на Русия, са събрани над 1.5 млн. въпроса. Участват министри, журналисти, експерти, военни, хора от спецслужбите, обикновени граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама