Легенда на „Нефтохимик“ взе германски паспорт

14:53, 14 апр 16 / Спорт 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полузащитникът от най-славните години на бургаския „Нефтохимик“ Илия Груев вече е гражданин на Германия, съобщава dnevnik.bg. Легендарният футболист от ерата „Порточанов“, който сега е треньор на "Дуисбург", е получил специална подаръчна кошница с типични местни деликатеси и бира заради получаването на германския паспорт.

"Много дълго го очаквах и вече е факт. Много, много съм горд", заяви Груев и добави: "Оставам също така горд и затова, че съм българин".

Бившият национал е подал документи за германско гражданство преди около седем месеца и е преминал необходимите тестове писмено и говоримо, както и въпросника за политически и исторически познания за Германия.

Синът му Илия-младши, който играе за 16-годишните на "Вердер" (Бремен), и дъщеря му Християна, студентка в Хайделберг, вече имат германски документи за самоличност. Съпругата му Петя очаква такива другата седмица.

Груев пристига в Германия през лятото на 2000 г. от "Нефтохимик" (Бургас) и заигра в изпадналия тогава от елита "Дуисбург".

"Когато за първи път стъпих в съблекалнята, не знаех нито една дума немски", каза Груев. Тогава той не си е представял, че един ден ще държи в ръцете си германски паспорт.

През следващата година Груев за първи път ще може да гласува в изборите за Ландестаг и Бундестаг. "Това за мене също беше много важно. Но остава тайна за кого ще гласувам", добави той.

Неговият "Дуисбург" получи неочакван шанс да остане във втора Бундеслига след победата в последния кръг. Сега на тима му предстоят две домакинства на преки съперници за оцеляване, които до голяма степен ще определят съдбата на "зебрите".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама