Подписаха Меморандум за разбирателство между областния управител и „Надежда и домове за децата”

15:10, 14 апр 16 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител Татяна Петкова и Георги Симеонов – изпълнителен директор на „Надежда и домове за децата – клон България” подписаха Меморандум за разбирателство. Симеонов подчерта, че организация работи винаги в тясна връзка с държавните институции.„Като подкрепяща организация ние сме тук, за да подпомогнем процеса на деинституционализация и усилията на държавата, за да няма нито едно дете, живеещо в институция. Държавата и НПО трябва да си помагаме, за да се случват нещата. Чрез подписването на този Меморандум за разбирателство се валидират добрите намерения на двете страни“, каза той.

Областният управител приветства гостите и изрази удовлетворението си, че  „Надежда и домове за децата“ е партньор на администрацията. Тя припомни, че на 04.06.2015 г. със заповед на областния управител на област Сливен е сформиран Областен координационен механизъм по деинституционализация, който обединява експертизата и ресурсите на заинтересованите институции и организации в област Сливен при решаване на конкретни казуси на деца и семейства в риск. Основната цел на това сътрудничество е превенция на изоставянето, като се подкрепят семейства, които по някаква причина  срещат трудности при отглеждане на децата си, за да живеят заедно. От сформирането на координационния механизъм в област Сливен са проведени 4 заседания, дискутирани са успехите и предизвикателствата на приемната грижа, обсъден е конкретен казус, като са предприети необходимите действия за подпомагане на семейството.

Татяна Петкова благодари на екипа на „Надежда и домове за децата – клон България”, както и на експертите от Областна администрация. „Радвам се, че днес подписваме Меморандум за разбирателство, който потвърждава съгласието, постигнато между нас, да работим съвместно и да се подкрепяме в процеса на реализиране на поставените цели в Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България“, както и на целите на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Сливен“, каза Петкова.

На подписването присъстваха и Веска Вълчева - заместник областен управител, Елена Петкова – национален експерт по детски политики към „Надежда и домове за децата – клон България”, Мария Горанова - регионален координатор на организацията и Женя Андонова - главен експерт в Областна администрация Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама