Европарламентът реши: Авиокомпаниите ще споделят данни за пътниците си с цел борба с тероризма

15:11, 14 апр 16 / Свят 25 176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският парламент гласува окончателно създаването на единен регистър за резервационните данни на самолетните пътници (PNR), с което авиокомпаниите да  споделят информация за пътниците си с европейски държава, в опит за засичане на джихадисти.

До това решение се стигна след петгодишен дебат, подновен след атентатите в Париж и Брюксел, взели общо над 160 жертви.

Системата за списъците на имената на пътниците, първоначално предложена от Европейската комисия през 2011 г., беше приета с голямо мнозинство – 416 гласуваха „за“, 179 „против“ и 9 се въздържаха. 

Тази директива ще задължи авиокомпаниите да предоставят на тайните служби подробни паспортни и банкови данни на своите пътници. Специализираните агенции от всичките 28 страни членки ще имат достъп до националните списъци на всяка от тях.

Натискът за въвеждане на системата дойде от правителството на Франция след терористичните атаки през ноември.

"Всички страни членки вярват, че списъците с информация за пътуващите със самолети ще улесни залавянето на чуждестранни джихадисти", заявил британският консерватор Тимъти Къркхоуп, докладчик по темата. Според него директивата ще спасява животи, ще спомага залавянето на престъпници и ще направи Европа по-безопасно място.

Споровете, водени до момента бяха заради подозрението, че масовото събиране на лични данни запазва риска от злоупотреба с правата на гражданите.

Директивата за резервационните данни на авиопътниците (PNR) ще задължи авиолиниите да предоставят на държавите членки на ЕС данните на своите пътници, за да помогнат на властите в борбата с тероризма и тежките престъпления.

Целта на новото законодателство за защита на данните е да установи еднакви правила в целия ЕС, които са годни за дигиталната ера, да подобрят законовата сигурност и да подсилят доверието в цифровия единен пазар, отбелязват от ЕП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама