Започна възстановяване на тракийски могили в Казанлъшко

15:20, 14 апр 16 / Култура 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В землището на град Шипка, днес бе даден старт на строителните дейности по проект “Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“, съобщиха от община Казанлък.

Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“. .. Той е на обща стойност 2 776 524 лв., а  за изпълнение е 30.04.2017 г.

Предвижда се изграждане на постоянни защитни покрития, хидроизолация, консервация и реставрация на двете тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“. Дейностите включват монтиране на дата-логери, изграждане на електрическа инсталация и осветление, климатизиране на пространството в и около гробница „Хелвеция“, поставяне на остъклени метални платформи, консервационно-реставрационни работи и други. Ще бъде изградена приемна сграда, която да служи за информационен център за посетителите на трите тракийски могили „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“. Районът около приемната и гробниците ще бъде облагороден, ще се изгради зона за рекреация и малък паркинг.

Открити преди 20 години, „Хелвеция“ и „Грифони“ са подложени на разрушителното въздействие на климата – множество следи от влага, плесен, кристализация и др. Липсата на реставрационна и консервационна дейност води до рискове за тяхното пълно унищожение. Тракийските могилни гробници  „Хелвеция“ , „Грифони“ и „Шушманец“ се датират в IV век пр.Хр. Те са разположени на разстояние 100 – 150 метра една от друга и образуват уникален комплекс, част от културното наследство на България и света.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама