Ангелкова: Чуждестранните туристи ще са повече през летния сезон, сигурността им е гарантирана

15:21, 14 апр 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се значителен ръст на чуждестранните туристи през летния сезон, като за това може да се съди по предварителните записвания и запитвания. Това заяви във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, от Русия се очаква ръст на посетителите с 30%, а чартърите ще бъдат с над 80 на сто повече от миналата година. Ръст на ранните записвания има и от Германия, но интерес към България проявяват и френските туристи. Очаква се да се запази ръстта на броя на туристите и от съседните Гърция и Турция. “Бих призовала бранша да запази отговорното си отношение и да наблегне върху качеството на предлагания продукт”, добави още министър Ангелкова.

Тя бе категорична, че по отношение на сигурността,  държавата ни взема достатъчни мерки и всяка година присъствието на органите на реда е засилено по летните ни курорти. "При необходимост или заплаха от терористични атаки институциите ще реагират адекватно и ще се контролира процесът, тъй като за нас сигурността е на първо място", заяви още Ангелкова.

Министърът на туризма бе гост на 13-то изложение "Културен туризъм", което откри съвместно с кмета на Велико Търново Даниел Панов. Николина Ангелкова посочи как благодарение на общите усилия между местната власт, бизнеса и научните среди Велико Търново е пример за устойчивост на туристическия ръст. „Все повече туристи избират културата и историята като причина да посетят България и старата й столица. Във Велико Търново виждаме, че културният туризъм има водеща роля за това България да бъде целогодишна и позната дестинация”, подчерта министър Ангелкова. Тя посочи, че през 2015 г. посетителите в старопрестолния град са се увеличили със 182 000 спрямо 2014 г, а през последните години е създадена устойчива тенденция на 5% годишен туристически ръст.

Николина Ангелкова каза още, че се създават електронни регистри за културно-историческото наследство и за фестивалите. „Министерството на туризма ще продължи да подкрепя усилията на всички общини за популяризиране на дестинациите”, завърши Николина Ангелкова.

Изложители от над 10 държави участват в Международното изложение „Културен туризъм”. Цивилизационното наследство на България представят 50 общини, а чуждестранните гости са от Виетнам, ЮАР, Индонезия, Азербайджан, Унгария, Франция, Русия, Румъния, Палестина, Малта и Турция. Сред съпътстващите събития е „Великденски базар на книгата”, по време на който двадесет и една издателски къщи от цяла България представени най-новите заглавия . Неизменна част от изложението е и Международният филмов фестивал „На източния бряг на Европа”. Най-добрите кино- и телевизионни продукции ще бъдат прожектирани безплатно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама