Дистанционното електронно гласуване се въвежда само експериментално

15:54, 14 апр 16 / Политика 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дистанционното електронно гласуване ще се провежда само експериментално, реши на свое заседание Комисията по правни въпроси, която обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Така текстът ще присъства само в преходните и заключителните разпоредби на закона, а не както поискаха от Реформаторския блок да бъде в основата му. Експерименталното дистанционно електронно гласуване бе подкрепено с 12 гласа „за“, двама „против“ и един въздържал се.

От ДПС отново предложиха да отпадне въвеждането на електронното дистанционно гласуване, като изразиха същите си мотиви - все още не получили никакви реални убедителни доказателства за възможността дистанционното електронно гласуване да гарантира тайната на вота, да не доведе до хакерски атаки и подмяна на вота. Според тях да се въвежда електронното дистанционно гласуване е недопустимо и неприемливо.

Петър Славов от Реформаторския блок, който се обяви твърдо „за“ електронното гласуване, посочи, че електронното дистанционно гласуване трябва да остане в корпуса на закона, не само в преходните и заключителните разпоредби. Той припомни, че имало кръгла маса и там от ДПС могли да чуят какви са гаранциите.

Според ДПС обаче, ако обществото види нагледни примери и доказателства, че този вид гласуване е надежден, то ще бъде въведено.

Припомняме, че това беше и въпросът от проведения референдум съвместно с местните избори в края на миналата година. Той бе предложен от президента Росен Плевнелиев.

От БСП предложиха да не се допуска произвеждането на избор и гласуване по национален референдум в един и същ ден, тъй като се създавало хаос у избирателите, но не бяха подкрепени от правната комисия. За електронното дистанционно гласуване посочиха, че мястото на текста изобщо не е в Изборния кодекс.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама