Нова спортна програма обхваща децата в Добрич още от детската градина

16:02, 14 апр 16 25 982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спортни площадки ще бъдат изградени поетапно във всички детски градини в Добрич, съобщи кметът Йордан Йорданов. Днес бе представен проект за развитие на футбол от най-ранна детска възраст, по който ще си партнират Община Добрич, ФК „Добруджа“ и ДФК „Звездичка“.

Заниманията ще се водят в самите учебни заведения от треньори от Добрич. Тренировките са два пъти седмично и са съобразени с възрастта и заетостта на децата в детските градини и училищата. Малките футболисти ще започнат да изучават футболната азбука от малки и ще бъдат наблюдавани от специалисти от футболен клуб „Добруджа“. Децата, които показват старание и постоянство ще преминават в редиците на професионалния клуб.

Идеята на проекта е да запалим децата да спортуват, масовият спорт е най-важният от него ще се извлече и качество за ФК „Добруджа“, посочиха инициаторите.

Децата, които тренират в детските градини, ще продължат със занимания и в училищата, съобщи Петър Алексиев – изпълнителен директор на ДФК „Звездичка“. По този начин треньорите на ФК „Добруджа“ ще имат пряк поглед  върху това, какви деца се подготвят и няма да има опасност да се „изтърват“ обещаващи бъдещи футболисти.

Родителите също ще са доволни, тъй като децата им ще спортуват, а от масовостта се очаква да дойде и качеството.

Програмата, по която се извършват тренировките, е съгласувана с БФС. Доброто е, че когато  децата започнат от първи клас профилиран тренировъчен процес те ще са по-добре подготвени, посочиха треньорите.

Инициативата е стартирала в Добрич от началото на април и до момента са се записали 350 деца от 10 детски градини. Дори има записали се цели групи – момичета и момчета. Предстои да бъдат обхванати и останалите детски заведения. Таксата за момченца е  16 лева за цял месец или 8 лева – за половин. За момиченцата, с цел стимулиране на женския футбол, таксата е наполовина – 8 и 4 лева. Преференции има за деца сираци и полусираци, за две деца от едно семейство и т.н.

Тренировките се водят от Венцислав Желев, Николай Радомиров, Недко Ангелов и Станислав Димитров.

Светослав Петров – изпълнителен директор на ФК „Добруджа“, сподели, че е щастлив от това сътрудничество. „Звездичка“ работи изключително успешно. „Най-важното е да се създадат условия децата да спортуват“, сподели той.

„Досега нямахме поглед върху подрастващите и по една или друга причина тези деца не са дошли на стадион „Дружба“. Поради това и отчитаме недостатъчно качество във всеки един от наборите. Сега няма да изпускаме деца, които имат потенциал“, допълни Петров.

Програмата предвижда да се изградят и спортни площадки в дворовете на детските градини в Добрич. Предстои да се уточни коя ще е първата. Сред спонсорите е „Клас Олио“. Представителят на компанията Георги Веселинов сподели, че подкрепят вижданията на кмета Йордан Йорданов  за развитие на детско-юношеския спорт в града. Той се надява и други фирми да се включат в инициативата. Стана ясно, че в Бургас са изградени 14 такива площадки, като размерите им са съобразени с терените, с които дворовете на детските градини разполагат.

Предвижда се два пъти в годината двата клуба, съвместно с Община Добрич, да организират турнири, като издания на „Мини шампионска лига“, както за децата от детските градини, така и за учениците. Те ще бъдат изпълнени с много награди, изненади за малките играчи и много забавления.

Програмата се прилага вече пет години успешно в общините от област Бургас, както и в други градове от страната, като Враца, Търговище.

За пет години отборът на ДФК „Звездичка“ е пет пъти международен шампион, почерта Петър Алексиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама