Лични асистенти излизат на протест в Търговище

16:09, 14 апр 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Лични и социални асистенти готвят протест в Търговище. Недоволството им е срещу разпределението на часовете в които те ще трябва да помагат на възрастни и болни хора. То идва само няколко дни след като стана ясно, че стартира нов проект на Общината, в който са одобрени 165 лични и социални асистенти и домашни помощници.

Поради големия брой потребители за които трябват грижи е взето решение да се предоставят максимум по два часа на човек, което според асистентите е крайно недостатъчно. Сред недоволните, които днес започнаха събирането на подписка имаше майки на деца с увреждания, които споделиха, че денонощно се грижат за тях, а според новите регламенти ще получават заплащане да не повече от 2 часа.

Във връзка с тяхното недоволство, от местната власт припомниха, че документи за услугите са подали 392 човека, които имат нужда от грижи. Това са деца и възрастни с увреждания, както и болни и неподвижни пенсионери, които не могат да се обслужват сами.

„Социалните работници по проекта посетиха всеки един от кандидатите в дома му и на място се запознаха със здравословното му състояние, доходите му, с възможностите близки да се грижат за него и дали имат финансова възможност да го подкрепят. На тази база бяха изготвени оценки на всеки от кандидат-потребителите и бяха избрани 165 човека, които са в невъзможност да се обслужват сами, или са в тежко  състояние и нямат роднини, които да им помагат. Социалните работници  отбелязваха и какви са битовите условия на домакинствата. Заради големия брой нуждаещи се, се наложи на асистентите или помощниците да бъдат дадени до 2 часа на ден за обгрижване на всеки потребител. Ако  на един асистент или помощник бъдат дадени 8 часа на ден, то тогава грижи ще получават само 26 човека от цялата община. „ се казва в обръщението на местната власт.

„Съществен проблем е, че на всяка община са дадени максимум по 500 000 лв. без да се отчита каква е реалната потребност на населението й от този вид услуги. Има общини, в които населението е 30-на хиляди и други с над 60 000, но парите са едни и същи. Хората трябва да разберат, че това е проект и там принципът е, че има определена сума, която да се разпредели между  нуждаещите се по определени критерии. По съвсем друг начин биха изглеждали нещата, ако имахме възможност да обхванем всички и тогава да ни дадат нужните пари”, уточняват от екипа на проекта.

От там допълниха, че при осигуреното финансиране, в което има задължителни разходи за ремонт и оборудване на „Център за почасови услуги”, обучения на асистентите, за заплащане на рехабилитатор и други, за заплати на асистентите остават 314 000 лв., които трябва да стигнат за 18 месеца.

„Община Търговище е задължена по този проект да обхване над 100 човека и това не подлежи на никакъв коментар, тъй като е заложено в условията на самия проект. Това означава, че никой не може да получи 8 часа грижа, колкото и на нас самите да ни иска да помогнем. Да не говорим, че повече от половината кандидати въобще няма да бъдат включени, защото средствата не стигат”, допълни зам.-кметът Якубова.

От местната власт увериха, че ще търсят други начини за разширяване на услугите за хора с увреждания и възрастни самотни със средства от бюджета си. „Осигуряването на такива средства неминуемо ще засегне други услуги,  чието финансиране трябва да се прекрати, за да се насочи ресурс към хората с увреждания и тежкоболните самотни пенсионери“, заяви кметът д-р Дарин Димитров.

Утре по обед обаче личните асистенти планират да протестират  пред сградата на общинската администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама