Избираме вече сами доставчика си на ток, посочиха от EVN в Бургас

16:11, 14 апр 16 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всеки клиент вече може сам да избере доставчика си на ток. Това става възможно с либерализацията на пазара на електроенергия, стана ясно днес на пресконференция на EVN в Бургас.

„Важно е да се уточни, че всеки клиент може да излезе на пазара, но не е задължен да го прави. Той може да се възползва, ако желае, но в никакъв случай не е задължен. Затова не можем да кажем кога ще се случи това масово. Прогнозата на някои експерти е, че може да отнеме година, две. Това право вече съществува, докато преди година беше само на теория“, посочи ръководителят на отдел „Комуникации“ в EVN Петър Костадинов.

Първата стъпка един клиент да излезе на пазара е да си намери търговец, т.е. да се съгласи и приеме неговите условия за купуване на електроенергия от него. Важно условие е клиентът да няма задължения към предишния си търговец.

Следващата стъпка е да се подаде заявление за смяна на доставчик  в съответното разпределително дружество. Има и разписани срокове. За да си смени един клиент доставчика, той трябва да подаде заявлението до 10-то число на всеки месец, за да може самият доставчик да бъде сменен до 1-во число на следващия месец.

„Това е необходимо, тъй като следва една тромава процедура, обмен на данни на разпределителното дружество, което трябва да предаде профила на клиента на новия търговец. Той от своя страна трябва да го приеме и да може да си настрои софтуера, за да може да тръгне фактурирането. След като всичко това стане, клиентът получава енергията и фактурата  си от новия търговец“, обясни още Петър Костадинов.

По неговите думи, клиентите вече няма да се налага да плащат на каса на EVN, а по начин, по който се договорят с търговеца.

Важно за потребителите, които искат да сменят доставчика си на електроенергия, е, че мрежовият оператор си остава същият, дори да сменят търговеца, който ги снабдява с ток. Съответно при авария ще реагират от разпределителното дружество. То продължава да е собственик на електромерите и ще продължава да ги отчита, а когато това стане, дружеството ги предава на търговеца, за да ги фактурира.

Всеки търговец може да поиска от дружеството да прекъсне захранването на даден клиент, ако той не си е изпълнил договора.

„Възможно е съответният търговец да фалира. При това положение няма основание клиентите да се притесняват. Те винаги ще имат захранване, но вече от спешната помощ в енергетиката, както се нарича – компанията, доставчик от последна инстанция. Това е специална фигура, която е създадена в законодателството, именно за да бъде в готовност, когато някой клиент остане без захранване поради независещи от него причини, да може да реагира“, допълни Костадинов.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е органът, който ще контролира търговците на ток и заради това ако някой клиент има оплакване, може да го насочи към регулатора. Цените, на които търговецът ще доставя енергия, също са контролирани от КЕВР.

Всеки търговец може да си позволи да продава електроенергия на по-ниски цени от тази на ЕРП-то, поради една или друга причина. Кои цени ще са по-атрактивни, зависи от пазара и от това какви цени регулаторът одобрява всяка година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама