КНСБ - Добрич: Масово работодатели изнудват млади жени да не ползват болнични

16:50, 14 апр 16 25 567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Масово работодатели изнудват млади жени при постъпване на работа да подписват декларации, че няма да ползват болнични. За това алармира регионалният координатор на КНСБ в Добрич Гинка Василева.

Данните синдикатът е установил в разкритите вече приемни в рамките на националната инициатива „ВЪЗстани за правата си“, която е в подкрепа на европейската такава.

Младите жени и безработните млади хора масово страдат от нарушаване на правата им работодатели, посочи Василева.

Като пример тя даде варненската фирма "Лили тойс" ООД с управител Станимир Димитров. Дружеството има обекти в Бургас, Варна и Добрич е една от тези, които нарушават правата на работниците. Продавачки в магазина в Добрич, които са млади жени с малки деца, на които им се налагало да ползват болнични, били подложени на невероятен натиск.

Когато им се наложило да излязат в болнични, работодателят им забранил. „Като им казахме, че отглеждането на детето е най-важно, след връщането им на работа от болничен са били помолени да подпишат заявления за напускане на работа. Казахме им, че ако искат да им прекратят договорите, то инициативата трябва да е на работодателя и в резултата на това на две от тях са връчени предизвестия, а другите две напуснаха сами, защото им е оказван ежедневен тормоз и по телефон.

В хода на работата ни разбрахме, че при постъпване на работа " - разказа Г. Василева.

Други фрапиращ случай на нарушени трудови права е в охранителна фирма "Строй инвест". Служител в Балчик споделил, че, при договор за осем часа работа, смените са по 24 часа.

Масова практика е работодателите да дават заплата в рамките на минималния праг за дейността, а останалата сума се плаща без осигуровка, обясни Василева. Даде за пример международен шофьор на камион, който споделил, че заплатата му по договор е 431 лв., а месечно работодателят му плащал 1600-1800 лв., като разликата е без осигуровки.

Националната кампанията на КНСБ „ВЪЗстани за правата си“ е за защита на трудовите права и е на европейската конфедерация на синдикатите. В Добричка област синдикатът е разкрил приемни по общини, в които консултира нуждаещите се хора. На сайта на синдиката има и електронна подписка в подкрепа защита на правата на работниците и служителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама