Собственикът на къщата на Яворов иска да я замени за държавен имот

17:07, 14 апр 16 / Култура 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
  Къщата-музей „Пейо Яворов“ в София е в плачевно състояние и се нуждае от незабавен ремонт, в противен случай трябва да бъде затворена. Това е съобщил днес министърът на културата Вежди Рашидов на среща с новия директор на Националния литературен музей Пламен Георгиев – Крайски и с новия управител на „Дом Яворов – ЕООД“ Васил Панчев.

Преди два дни със свое писмо Крайски е алармирал министър Рашидов за влошеното физическо състояние на емблематичната сграда, съобщиха от министерството.

Къщата на Яворов на ул. „Г.С. Раковски”, която е част от Националния литературен музей, е частна собственост. Новият собственик на сградата е „Дом Яворов – ЕООД“. Васил Панчев е уверил министър Рашидов, че в понеделник – 18 април 2016 г., дружеството предприема спешен козметичен ремонт на къщата, за да може през месец май тя да отвори врати за Нощта на музеите.

Васил Панчев е запознал министър Рашидов с намерението на дружеството - собственик да предостави къщата на П. К. Яворов на държавата, а в замяна да получи терен на друго място в София.

Поетът Пейо Яворов е живял на втория етаж от къщата със своята любима Лора - дъщеря на тогавашния министър-председател Петко Каравелов. Те са били наематели на втория етаж, където сега се намира експозицията. След една от поредните сцени на ревност на 30 ноември 1913 г. Лора се застрелва в дома им. Малко след това, шокиран, прави опит да се самоубие и самият Яворов, но бива спасен. Срещу поета бива заведено дело за убийство. Това става причина година по-късно Яворов да сложи край на живота си.

Собствениците на къщата са били интернирани в провинцията след 1944 г., а къщата национализирана. Те успяват да си я върнат и в края на миналия век я продават. След поредица от сделки имотът е купен от една от масонските ложи в България.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама